Prevaranti u Francuskoj osnovali 3600 tvrtki, izvukli 12 milijuna eura covid-potpore

Foto: Europol

FRANCUSKA i izraelska policija uhitile su 16. lipnja pripadnike organizirane kriminalne skupine koja je izvela niz prevara s obje strane Sredozemnog mora. Uhićeno je ukupno šest osoba koje su se nalazile na raznim područjima Francuske.

Vlasti navode kako je ova grupa osnovala 3600 fiktivnih tvrtki i prevarila državu za 12 milijuna eura naknade za nezaposlene koja se davala tijekom pandemije, piše Europol.

Našli 1.765.630 eura gotovine i satove vrijedne 230.000 eura

Glavni osumnjičenik, 30-godišnji francusko-izraelski državljanin i njegova supruga uhićeni su u mjestu Replonges blizu švicarske granice kada su pokušavali pobjeći u Ženevu, iz koje su zatim planirali letjeti za Tel Aviv.

Sat vremena kasnije policija je provela raciju na nekoliko adresa diljem Pariza i uhitila ostale članove skupine. Pritom je pronašla velik iznos gotovine (1.765.630 eura i 3420 dolara) koja je bila skrivena na privatnom parkiralištu i nalazila se u vodootpornim vrećicama. Na istom mjestu pronađena je i torba s tri luksuzna sata u vrijednosti od 230.000 eura i nakitom u vrijednosti od 30.000 eura.

Francuske vlasti su također izvršile povrat preko 6.2 milijuna eura s bankovnih računa koji su bili u vlasništvu ove kriminalne skupine.

Pročitajte više