Priče iz grada koji polako izjeda rat: "Ovo je tek početak. Ako preživimo..."

Foto: Profimedia

UKRAJINSKA vojska trenutačno je pod većim pritiskom nego u onim teškim prvim tjednima ruske invazije. Moguće je da Ukrajinci gube bitku u Luhansku, sjevernom dijelu regije Donbas. Ukrajinski glavni stožer kaže kako sve ukazuje da Rusi koncentriraju svoje snage za još jedan snažan napad, piše BBC.

Posljednjih dana Rusi su pojačali svoje napade u Donbasu, završavajući opkoljavanje Sjeverodonjecka, grada od 80.000 stanovnika prije invazije. Ukrajinci se, kao i obično, tvrdoglavo brane. Obje strane u bitku uvode pojačanja.

U samo nekoliko minuta BBC-jev reporter nabrojao je 20-ak oklopnih transportera na kojima su se vozili vojnici i koji su se kretali prema prvoj crti bojišnice, zajedno s tenkovima na transporterima i višecijevnim raketnim bacačima.

Pojačanja su usporila rusko napredovanje, ali nisu ga i zaustavila. Rusi nanose velike gubitke Ukrajincima. Vojni izvor u 57. brigadi rekao je BBC-jevu reporteru da je jedna njihova postrojba u borbu krenula s 240 vojnika, a vratila se sa samo 140. Ostali su poginuli, ranjeni ili zarobljeni.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da u borbama u Donbasu dnevno gine oko 100 ukrajinskih vojnika.

Grad koji izjeda rat

Nedaleko od Sjeverodonjecka nalazi se Bahmut, grad kojeg polako izjeda rat. Ovaj tjedan Rusi su bili udaljeni oko pet kilometara, u dometu vatre. Sljedeći tjedan bi mogli biti puno bliže. Otišli su civili koji imaju kamo otići. U ruševinama u Donbasu, pobjeda u Kijevu u ožujku - euforija, slava i žrtvovanje - doimaju se daleko.

Bahmut je snažno granatiran. Stojeći ispred svoje oštećene kuće, muškarac u 40-im godinama po imenu Mitri pokazao je prkos, strepnju i frustraciju. Ne zna što sve može očekivati u svom gradu.

"Nisam Nostradamus. Zašto je Putin napao? Sve su to političke igre", rekao je Mitri za BBC, dodavši kako bi Zelenskijev prethodnik na dužnosti predsjednika Ukrajine, Petro Porošenko, već postigao sporazum o prekidu vatre.

"Prije je barem bio mir, pregovaralo se. Šteta ljudi koji su poginuli, šteta vojnika. To je prava šteta", govori Mitri i dodaje kako je to krivnja predsjednika Zelenskog koji je propustio priliku.

Mitri je slegnuo ramenima i ljutito pušio kad ga je BBC-jev reporter upitao hoće li prihvatiti dogovor koji bi Rusiji omogućio da kontrolira cijeli Donbas, u usporedbi s otprilike trećinom teritorija koji je kontrolirala prije invazije.

"Ne znam. Što bi to moglo promijeniti za mene? Glavno je da ostanem živ. Ovo je tek početak, sve tek dolazi. Ako preživimo, vidjet ćemo kako će biti", odgovara Mitri.

Teška bitka za Sjeverodonjeck

Tisuće civila još uvijek su u Sjeverodonjecku, dok se Rusi bore da opkole posljednje ukrajinske vojnike u oblasti Luhansk, na sjevernoj strani Donbasa. Na željezničkoj stanici u Pokrovsku, na sigurnoj udaljenosti od bitke, BBC razgovara s Lidom, starijom ženom koja koristi invalidska kolica. Upravo je bila evakuirana iz Sjeverodonjecka.

S ostalim invalidima i ranjenim civilima evakuirana je u relativnu sigurnost zapadne Ukrajine posebnim vlakom koji je organizacija Liječnici bez granica pretvorila u ambulantu i jedinicu intenzivne njege.

Lidu, koja je zračila prkosom, spasili su vojnici koji su nju i druge civile proveli kroz područja koja su bila jako granatirana.

"Sve su bombardirali, jedva smo se spasili. Stakla su razbijena, sve je razbacano. A ja uopće ne mogu hodati. Invalid sam. To je tako. Zgrada ima devet katova, gornji katovi su uništeni. Sve je uništeno. Putin je nitkov. Živjeli smo mirno. Postojao je Sovjetski Savez i neka je postojao. Podijelili su Ukrajinu i Rusiju. Zato su počeli problemi", govori Lida.

Iduće mete? Ključni gradovi

Ako Putinove postrojbe uspiju opkoliti Sjeverodonjeck, njihove bi sljedeće mete najvjerojatnije bili ključni gradovi Kramatorsk i Slovjansk u Donjeckoj oblasti, s druge strane Donbasa. Tada bi mogao proglasiti pobjedu u bitci za Donbas.

BBC-jev reporter piše kako je vidio svježe iskopane rovove u blizini dva spomenuta grada, što znači da Ukrajinci pripremaju položaje za povlačenje. Ako ova dva grada padnu, što nije izvjesno jer su oba snažno branjena, Putin bi mogao proglasiti svoju prvu značajnu pobjedu u ratu.

Rusija bi tako kontrolirala pojas teritorija koji se proteže duž njezine granice južno od Donbasa i duž većeg dijela ukrajinske obale. Predsjednik Zelenskij kaže da samo diplomacija može okončati rat, ali je poručio da se Rusija mora vratiti na polazne pozicije koje je imala prije invazije.

Njegovi saveznici, ponajprije SAD i Velika Britanija, žele trajno oslabiti Putinovu Rusiju. Rekli su da Rusija ne smije pobijediti. Njihovi kritičari kažu da će se boriti do posljednjeg Ukrajinca.

Valuta u ratu je krv. Dok obitelji pokapaju svoje mrtve, sve više Ukrajinaca, poput Mitrija u Bahmutu, preispitivat će cijenu u krvi koju plaćaju i pitati se je li bolje platiti primirje zemljom ili životima.

Pročitajte više