Prijatelji životinja: Prijavite pirotehniku, mnogo ljubimaca umire od srčanog udara

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

UDRUGA Prijatelji životinja je, potaknuta prijavama građana koji se zbog sebe i kućnih ljubimaca žale da unatoč zabrani svjedoče bacanju petardi i korištenju drugih vrsta pirotehnike, pozvala građane da to prijave policiji jer je bučna pirotehnika dopuštena samo od 27. prosinca do 1. siječnja.

Prijatelji životinja u priopćenju ističu i kako je upotreba petardi i redenika iz kategorije F2 i F3 potpuno zabranjena tijekom cijele godine. 

"Prijavite one koji koriste petarde i redenike"

"Više ljudi prijavilo nam je da, unatoč zabrani, već sada svjedoče bacanju petardi ili korištenju nekih drugih vrsta pirotehnike u susjedstvu. Naglašavamo da je uporaba sve bučne pirotehnike, npr. vatrometa, zračnih bombi, raketa i slično, dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, što znači da je korištenje izvan tog razdoblja zabranjeno", navode.

Napominju kako svi građani mogu policiji prijaviti one koji sada koriste pirotehniku, i to pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji koriste petarde i redenike, koji su potpuno zabranjeni tijekom cijele godine.

Prijatelji životinja upozoravaju kako se ostala pirotehnika iz navedenih kategorija, poput raketa i vatrometa, ne smije koristiti prije 27. prosinca, a kako bi razjasnili što su točno petarde i redenici te što je od toga zabranjeno, a što ne, napravili su tablicu s pojašnjenjem. 

Naglašavaju da bi svi koji ih imaju trebali preostale zalihe petardi i redenika predati MUP-u ili vratiti u trgovine gdje su ih kupili.

Podsjećaju kako je ove godine stupila na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je podržala velika većina građana.

"Potpuno ograničiti uporabu opasne pirotehnike"

Smatraju kako je to samo prvi značajan korak prema izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima u smjeru potpunog ograničenja uporabe pirotehnike koja je opasna kada se nađe u rukama građana, što pokazuju i brojne ozljede djece, odraslih i životinja.

"S obzirom na to da je prije zakonski bila zabranjena i sva ostala pirotehnika iz kategorija F2 i F3, nakon zabrane petardi i redenika logičan je sljedeći korak - skraćivanje dana kada je dopuštena prodaja i uporaba ostale bučne pirotehnike. Zaista nema opravdanja da se dopušta uznemiravanje građana i životinja danju i noću, i to u dane kada se čak ništa niti ne slavi - 27., 28., 29. i 30. prosinca", ističu.

Upozoravaju kako je zvuk ispucavanja petardi vrlo neugodan i stresan, osobito za one koji se još oporavljaju nakon potresa, bebe i malu djecu, starije i bolesne te divlje životinje i kućne ljubimce.

"Velik broj kućnih ljubimaca umre od srčanog udara"

Prijatelji životinja naglašavaju kako eksplozije petardi i vatrometa izazivaju u mačaka i pasa, čiji je sluh daleko istančaniji od ljudskoga, paničan strah i stres, zbog čega velik broj kućnih ljubimaca godišnje umre od srčanog udara, a mnogi skončaju pod kotačima automobila u pokušaju bijega od pucanja. 

Osim zagađenja okoliša i trovanja zraka u zimskim danima, pirotehnička sredstva, uz vatromete koji su još uvijek dopušteni, smrtno ugrožavaju divlje životinje, a osobito ptice, upozoravaju u priopćenju.

Stoga apeliraju na gradove i općine da odustanu od novogodišnjeg vatrometa i pridruže se gradovima diljem svijeta koji već godinama koriste ekološki prihvatljivija, atraktivnija i, što je važno, manje bučna i opasna vizualna rješenja. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više