Prije 30 godina izveden je silovit tenkovski napad kod Komletinaca

Screenshot: N1

POLAGANJEM vijenaca te komemoracijom u Komletincima, na vinkovačkom području, u subotu je obilježena 30. godišnjica pogibije 44 hrvatska branitelja stradala u obrani toga kraja u Domovinskom ratu.

Prije trideset godina, 4. prosinca 1991., na bosutskoj je bojišnici, kojoj su pripadali i Komletinci, zaustavljen najsilovitiji tenkovski napad, a u obrani je, samo toga dana, poginulo 11 branitelja.

Vijence su podno spomen-obilježja položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, među kojima i Bjelovarsko-bilogorske županije, s čijeg su područja u obrani Komletinaca poginula 22 pripadnika 105. bjelovarske brigade.

Izaslanik predsjednika vlade, ministar obrane Mario Banožić, poručio je da su zajedništvo i ljubav prema domovini hrvatskim braniteljima bili iznad svega.

"Oni su zaslužni za Hrvatsku kakvu danas imamo", poručio je Banožić, rekavši da su branitelji na bosutskoj bojišnici, ojačani braniteljima iz Zagreba i Bjelovara, pokazali što znače hrvatska odlučnost, hrabrost i snaga koji izviru iz zajedništva.

"I unatoč žrtvama i stradanjima, jednom za sva vremena na našem slavonskom tlu zaustavili su i slomili neprijatelja", rekao je ministar Banožić.

Uz obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnike postrojbi poginulih pripadnika, braniteljskih i stradalničkih udruga, izaslanstva Gradova Bjelovara, Čazme i Otoka, obilježavanju su nazočili i izaslanik predsjednika hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Šarić, župani Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Dekanić i Marko Marušić te drugi.

Cvijeće je položeno i svijeće su zapaljene i na mjestima pogibije hrvatskih branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade, 109. vinkovačke brigade, 11. domobranske pukovnije, 3. i 5. gardijske brigade Hrvatske vojske te pripadnika MUP-a i HOS-a.

Pročitajte više

 

Pročitajte više