Prije 60 godina francuske snage pobile su Alžirce usred Pariza. Evo što se tada zbilo

ŠEZDESET godina nakon tragedije diljem zemlje odana je počast žrtvama pokolja koji su počinile francuske snage reda nad alžirskim prosvjednicima uz gestu bez presedana zapovjednika pariške policije.

Zapovjednik pariške policije u nedjelju ujutro položio je vijenac na obali Seine, kao prvi policijski zapovjednik koji je to učinio nakon minute šutnje u "spomen na ubijene 17. listopada 1961.", navela je prefektura. 

Žrtvama se poklonio uz most Saint-Michel, nedaleko od policijske prefekture koja je prije 60 godina organizirala krvavu represiju dok je trajao rat u Alžiru.

Nad odnosima Francuske i Alžira uvijek lebdi taj sukob između francuske države i alžirskih separatista od 1954. do 1962. u kojem je poginulo između 300.000 i 400.000 Alžiraca, oko 30.000 francuskih vojnika i nekoliko tisuća europskih civila. 

Demonstracije u Parizu

Na poziv Fronta nacionalnog oslobođenja (FLN), koji se borio za neovisnost Alžira, oko 30.000 Alžiraca je 17. listopada 1961. mirno demonstriralo u Parizu protiv policijskog sata koji im je nametnut.

Francusko predsjedništvo u subotu je prvi put priznalo da je "gotovo 12.000 Alžiraca uhićeno i prevezeno na stadion de Coubertin i Palaču sportova". "Osim brojnih ranjenih, nekoliko desetaka je ubijeno, a njihova tijela bačena su u Seinu."  

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u subotu "neoprostive zločine Republike" 60 godina od pokolja alžirskih prosvjednika 17. listopada 1961. u Parizu i prvi je predsjednik te zemlje koji je odao počast žrtvama na mjestu stradanja.

Službeno priznate tri žrtve, ali povjesničari misle da su ih bile stotine

Povjesničari procjenjuju da je najmanje nekoliko desetaka, moguće i stotine, prosvjednika ubijeno, no službeni podaci priznaju tri žrtve.

Povjesničar Gilles Manceron, dužnosnik Lige za ljudska prava (LDH), na pariškoj manifestaciji istaknuo je da je izjava Emmanuela Macrona "mali korak koji nije dovoljan", prenosi agencija France Presse.

"To je priznanje zločina prefekture. Tražimo priznanje državnog zločina i stvaran pristup pismohrani."

Najmanje 1800 ljudi, prema vlastima, demonstrirao je u nedjelju u Parizu, skandirajući "17. listopada - državni zločin" i "Otvorite arhive od Pariza do Alžira". 

Druge demonstracije održane su u nedjelju Francuskoj, a na skupu u Toulouseu okupilo se 200 ljudi iza transparenta "Kolonijalni pokolj". 

Ljevica i dalje traži priznanje "državnog zločina", no Valérie Pécresse, koja se nada izboriti kandidaturu za natjecanje na predsjedničkim izborima kao predstavnica desnice, nazvala je pokolj tragedijom, ali bi voljela da je Macron spomenuo i 22 francuska policajca ubijena u atentatima alžirske stranke FLN-a 1961.

Bivši europski povjerenik Michel Barnier, koji se također nada predsjedničkoj kandidaturi za desnicu, kritizirao je "neoprostivu tragediju". "Ali tijekom rata u Alžiru bilo je žrtava s obje strane", rekao je.

Pročitajte više