Prije deset godina umrla je Nora Šitum, djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku

Foto: Zaklada Nora Šitum/Facebook

Deset je godina prošlo od smrti male Nore Šitum, koja je ujedinila hrvatske građane i koji su u samo par dana skupili milijune za njeno liječenje.

"10 godina otkako nisi tu... Ali u srcu i mislima živiš vječno", objavljeno je na stranici Zaklade Nora Šitum.

Zakladu su osnovali Norini roditelji Đana Atanasovska i Ivica Šitum, a pruža financijsku pomoć roditeljima djece oboljele od malignih bolesti s naglaskom na one socijalno ugrožene, pomaže u pronalasku smještaja za roditelje, prevođenju nalaza, organizaciji humanitarnih akcija, traženju drugih mišljenja u bolnicama u inozemstvu…

Građani prikupili preko 5 milijuna kuna

Djevojčica je bolovala od akutne limfoblastične leukemije i za njezino liječenje u samo nekoliko dana građani su prikupili više od 5 milijuna kuna.

Nora je otputovala u Philadelphiju na liječenje kako bi se uključila u prvu eksperimentalnu terapiju koja uključuje oslabljeni oblik HIV-a. Nažalost, problemi su počeli odmah po dolasku. Nora se osjećala slabo i stanje joj se počelo pogoršavati. Dobila je infekciju zbog koje se nije moglo nastaviti s terapijom te je preminula 20. ožujka 2013. godine u 5:20 po hrvatskom vremenu.

U svom oproštajnom pismu, Norin otac je napisao: "Napokon je slobodna. Bez injekcija, bez lijekova, bez suza i boli. Umrla je na našim rukama i pored naših srca koja će do kraja života biti ispunjena ljubavi i uspomenama na nju. Spavaj, mali umorni strašni lave. Vole te tata i mama."

Lijek je u Hrvatskoj dostupan od 2019.

Od 2019. godine na listi HZZO-a dostupna je revolucionarna genska terapija za liječenje akutne limfoblastične leukemije od koje je preminula Nora Šitum.

Inače, akutna limfoblastična leukemija najčešća je zloćudna bolest u dječjoj dobi. U Hrvatskoj se javlja u 30 do 40 slučajeva godišnje. Jedna doza lijeka stoji čak dva i pol milijuna kuna.

"Upravo je Norina priča otvorila vrata ovoj terapiji u Hrvatskoj. Kada je pokrenuta humanitarna akcija za Norino liječenje 2013. godine, ova je terapija u Americi još uvijek bila eksperimentalna i gotovo nedostižna. Danas je ona pacijentima u Hrvatskoj dostupna besplatno, a KBC Zagreb je postao referentni centar za istočni dio Europe što je izvanredno postignuće", piše na stranicama Zaklade.

Pročitajte više