Prije tri godine u padu vojnog helikoptera kod Zlarina poginula dva pilota

Foto: MORH

PRIJE TRI godine u padu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu tijekom trenažnog leta poginuli su bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina. Klarin je imao 43, a Baturina 32 godine.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Zadru i Sinju obilježena je treća obljetnica njihove pogibije.

U Zadru i Sinju je u petak, 27. siječnja 2023. godine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena treća obljetnica pogibije pripadnika 393.Eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, bojnika Marina Klarina i natporučnika Tomislava Baturine.

U nazočnosti obitelji poginulih pilota helikoptera, prijatelja te izaslanstava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na čelu sa zapovjednikom 93. krila HRZ-a brigadirom Krešimirom Ražovom, na grobovima bojnika Klarina i natporučnika Baturine položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Svete mise zadušnice služio je vojni kapelan o. Ivo Topalović u Zadru i Sinju.

"Nagrađivan je i pohvaljivan"

"Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000. godine, a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti.

Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 2013. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", opisao je MORH poginulog pilota.

"Bio je jedan od najperspektivnijih mlađih pilota"

"Natporučnik Tomislav Baturina također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen", objavio je MORH prije tri godine. Suprug je i otac kćerkice. Rodom je iz Sinja, ali je živio u Zadru.

Bio je jedan od najperspektivnijih mlađih pilota te je kao takav je upućen na obuku za upravljanje Kiowa Warriorom". Šest godina prije smrti je proglašen najboljim pilotom naraštaja. Tada je opisao svoj karijerni put. 

"Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen. Naime, prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kada se i pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom pregledu, stigla je ponuda za školovanje za vojnog pilota. I sada se naježim kad se sjetim tog trenutka jer to mi je bio poseban događaj koji me definitivno usmjerio ka letenju, a potvrdu što želim biti dobio sam na selekcijskom letenju", rekao je Baturina 2014. godine.

"Plavetnilo neba naše Hrvatske, to je bio tvoj ured"

U zrakoplovnoj bazi u Zemuniku otvorena je tada knjiga žalosti za stradale pilote.

U Knjigu žalosti upisao se zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec koji je tom prigodom napisao:

"Dragi Tomislave, ljudina moja, kolega, pilot i prijatelj, Plavetnilo neba naše Hrvatske, to je bio tvoj ured, a sada ćeš živjeti i ploviti našim nebom. Zauvijek ćeš biti s nama i dio najveće obitelji zrakoplovaca. Budi s mirom i ne brini."

"Dragi Marine, prijatelju, kolega, moj vojni pilote. Plavim nebom naše Domovine si letio i u plavetnilo k Bogu si otišao. Hvala ti ljudino, uvijek si bio i bit ćeš dio velike obitelji zrakoplovaca. S tobom u mislima zauvijek."

Zapovjednik 93. krila HRZ-a brigadir Željko Ninić napisao je:

"Dragi Tomislave, kolega, prijatelju, sve što sam čuo i znao potvrđuje kvalitete i osobnost koju imaš i koja će ostati s nama. Počivao u miru Božjem!"

"Dragi Marine, prijatelju, kolega, ljudino iznad svega! Od kada te poznajem bio si i zauvijek ostao moralna i ljudska vertikala svima nama. Počivao u miru Božjem!"

Pročitajte više