Primorac: Sve članice trebaju voditi računa o integritetu jedinstvenog tržišta EU

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SVAKA država članica EU ima pravo donositi mjere u skladu sa svojim fiskalnim mogućnostima i svojim potrebama, ali pritom treba voditi računa o integritetu unutarnjeg tržišta, izjavio je hrvatski ministar financija Marko Primorac.

"Svaka država članica donosi mjere u skladu sa svojim fiskalnim mogućnostima, u skladu sa strukturom svoga gospodarstva i u skladu s onim što je za nju najbolje. Naravno pri donošenju bilo kakvih mjera važno je čuvati integritet unutarnjeg tržišta EU-a", izjavio je Primorac komentirajući njemački paket mjera protiv energetske krize težak 200 milijardi eura.

Njemačka osigurala 200 milijardi eura kako bi cijene energije zadržala na prihvatljivoj razini 

Primorac je u Luxembourgu sudjelovao na sastanku ministara financija država članica, na kojem je jedna od tema bila i njemački energetski paket, koji nije baš najbolje dočekan u ostalim članicama.

Njemačka, koja zbog male zaduženosti ima veliki fiskalni kapacitet, osigurala je 200 milijardi eura kako bi cijene energije za građane i gospodarstvo zadržala na prihvatljivoj razini.

Većina ostalih članica ne gleda blagonaklono na to da Njemačka s golemim paketom subvencionira svoje gospodarstvo i građane, što njemačkim poduzećima osigurava prednost na jedinstvenom tržištu u odnosu na poduzeća iz drugih zemalja koje nemaju takvu potporu. Osim toga, Njemačka je glavni protivnik uvođenja ograničenja cijena na veleprodajne cijene plina, što zagovara više od polovice članica EU.

EK poziva članice da se koordiniraju kada donose takve mjere

Očekuje se da će se tim pitanjem baviti i čelnici država članica koji u petak u Pragu imaju neformalni sastanak na vrhu.

Na tom summitu će se razgovarati o europskom odgovoru na energetsku krizu i ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini. I Europska komisija poziva države članice da se koordiniraju kada donose takve mjere.

"Potezi koji se poduzimaju na nacionalnoj razini prelijevaju se i na druge članice, stoga je koordiniran pristup na razini EU-a važniji nego ikad", rekao je jučer navečer povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni nakon sastanka euroskupine.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da treba razmisliti kako EU može pomoći drugim zemaljama koje nemaju fiskalne mogućnosti kao Njemačka da podupiru svoja gospodarstva.

"Dok si Njemačka može priuštiti da posudi 200 milijardi eura na financijskim tržištima, neke druge članice to ne mogu. Moramo pod hitno razmisliti kako da drugim državama članicama, koje nemaju toliki fiskalni prostor, ponudimo mogućnost potpore za njihova gospodarstva", poručio je Breton preko Twittera.

Pročitajte više