Primorsko-goranski župan: Nije to porezna reforma, nego intervencija u porezni sustav

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

PRIMORSKO-goranski župan Zlatko Komadina rekao je danas kako šesti krug porezne reforme nije reforma, nego intervencija u porezni sustav, da je upitan njen "tajming" i način te da novi Zakon o izbornim jedinicama govori o nepoštovanju lokalne i regionalne samouprave.

Komadina je na konferenciji za novinare ocijenio da šesti krug porezne reforme nije reforma, nego intervencija u porezni sustav naglasivši da se može pozdraviti porezno rasterećenje i na neki način decentralizaciju poreznih ovlasti, ali da su upitni i "tajming" i način.

Novi krug porezne reforme

Vlada je prošlog tjedna predstavila novi krug porezne reforme, u kojem se, među ostalim, jedinicama lokalne samouprave ukida prirez, a one autonomno određuju porez na dohodak. Komadina je kazao da je lani od 36 gradova i općina u Županiji njih 11 imalo prirez, a naplaćen je 78,1 milijun kuna, od toga 65,5 milijuna kuna u Gradu Rijeci.

Rekao je da vlada sada procjenjuje koliki je novac dovoljan proračunima gradova i općina, da nema kompenzacijskih mjera i da je prepušteno gradovima i općinama da izgube dio poreza ili donesu nepopularnu mjeru i povećaju porez na dohodak.

Naglasio je da se u izmjenama poreza ne spominju županije, da svi drugi određuju visinu poreza te je upitno kako će županije planirati proračun kada ne znaju koje će porezne stope donijeti gradovi i općine.

"Treba povećati plaće"

Smatra da je potrebno povećati plaće, ali da teret mora biti ravnomjerno raspoređen između gradova, općina, županija i središnje države. Dodaje da treba razmišljati da dio PDV-a bude prihod lokalne i regionalne samouprave. 

Govoreći o novom Zakonu o izbornim jedinicama, Komadina je ocijenio da on govori o nepoštovanju lokalne i regionalne samouprave te političkih čimbenika čim ga donosi samo jedna stranka. "Mislim da ovakvo donošenje Zakona o izbornim jedinicama neće povećati povjerenje građana u politički sustav Hrvatske", rekao je.

Pročitajte više