Problem s Brexitom je sad Sjeverna Irska. Johnson: Europljani, pokažite kompromis

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson pozvao je Europljane da pokažu pragmatizam i kompromis kada je riječ o novonastaloj situaciji nakon Brexita za Sjevernu Irsku, zbog čega su u toj britanskoj provinciji porasle napetosti.

Boris Johnson je "jasno dao do znanja da želi da svi pokažu pragmatizam, ali je naglasio da je očuvanje mirovnog sporazuma od Velikog petka ključno", priopćio je Downing Street nakon niza Johnsonovih susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te čelnicima EU Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom.

Opovrgava pisanja medija o navodnoj poruci koju mu je uputio Macron

Kako javlja Reuters, premijer Johnson čvrsto stoji iza svog stajališta prema postbrexit fazi.

Njegov glasnogovornik je odbacio pisanje da je Macron zatražio od Britanije da se strogo pridržava sporazuma o razdruživanju s EU ako želi da dođe do "resetiranja" odnosa s Francuskom.

Potvrdio je da se na susretima s Macronom, Merkel i čelnicima EU razgovaralo o Sjevernoirskom protokolu, dijelu sporazuma o Brexitu koji se odnosi na trgovinu sa Sjevernom Irskom.

Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europske tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu irsku.

London, međutim, ističe, da je to neodrživo u sadašnjem obliku zbog poremećaja u opskrbi Sjeverne Irske svakodnevnom robom i potrepštinama te je odlučio da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku.

"Važno je ponovo naglasiti da se s Macronom i Merkel razgovaralo o brojnim pitanjima. Premijer je u svim slučajevima izrazio povjerenje u stajalište Ujedinjene Kraljevine prema Sjevernoirskom protokolu i želju da sve strane pokažu spremnost na pragmatizam i kompromis", rekao je glasnogovornik.

Na pitanje o Macronovoj ponudi za "resetiranje" odnosa ako se Britanija bude pridržavala potpisanog sporazuma, kazao je da "ne bi tako okarakterizirao jutrošnji sastanak".

"Premijer i predsjednik Macron su se složili da je potrebno produbiti bilateralne odnose između Ujedinjene Kraljevine i Francuske. To nije uvjetovano protokolom", kazao je glasnogovornik.

Pročitajte više

 

Pročitajte više