Procesuirani HDZ-ovac uhljebljen kao šef Pleterovog restorana. Tamo je prije pjevao

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

BIVŠI HDZ-ov državni tajnik Željko Goršić, opterećen aferama, zbog čega je bio i procesuiran, sad je uhljebljen u Pleteru, državnoj firmi koja je od chefova volontera preuzela kuhanje na potresom pogođenim područjima. 

Goršić je zaposlenik Pleter usluga i voditelj restorana Zrinski koji se nalazi u sklopu istoimenog Doma oružanih snaga u Karlovcu. 

Bio državni tajnik, zbog afere je procesuiran

Goršić je svojedobno bio državni tajnik u MORH-u. Tu je funkciju imao u posljednjoj vladi Ive Sanadera te potom u onoj Jadranke Kosor. U vrijeme dok je bio državni tajnik, a paralelno s tim i predsjednik MO-a u rodnim Turanjskim Goljacima, potpuno ilegalno je dao sagraditi prostorije svojevrsnog društvenog doma. Na javnom zemljištu objekt je na crno gradila Inženjerijska pukovnija HV-a, a kada ga je sagradila objekt je ilegalno priključen na elektromrežu i na vodnu i oborinsku infrastrukturu, pisao je tada Jutarnji. Gradnja je trajala od prosinca 2009. do svibnja 2010 dok u javnost nije istupio jedan od vojnika koji su u tome sudjelovali.

MORH se branio da su njihovi vojnici trebali tamo biti samo savjetnici, tvrdeći da tamo nije korištena njihova oprema, no jest, isto kao i strojevi. Također, radilo se o demontiranom vojnom objektu. Grad Karlovac je na kraju legalizirao projekt i to platio 25.000 kuna, a Goršić je završio na sudu te je 2011., tada nepravomoćno, bio osuđen na 50 dnevnih dohodaka, odnosno 29.412 kuna kazne.

Nakon što je prestao biti državni tajnik radio kao pjevač na svadbama

Nakon što je prestao biti državni tajnik Goršić je imao problema s pronalaženjem posla pa je neko vrijeme radio kao kafanski pjevač. Postao je pjevač karlovačkog glazbenog sastava Dynamic band i izvodio domaće, narodne, zabavne i strane hitove po svadbama i drugim prigodama.

Kako se tada pisalo, često je svirao na domjencima upravo u restoranu Zrinski kojim sad već godinama upravlja. Zanimljivo je i da su baš Goršić i tadašnji ministar obrane i njegov dugogodišnji politički mentor Branko Vukelić, isti restoran, kojim upravljaju državne Pleter usluge, otvorili 2009. 

Monter turbina

Goršić se inače zaposlio kao monter parnih turbina u tadašnjoj Jugoturbini 1977. godine i taj je posao radio do 1993. godine. U međuvremenu se učlanio u HDZ, završio je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci za nastavnika praktične nastave, onda je postao i profesor pedagogije i informatike. S posla montera iz tvornice došao je na novi posao - predstojnika Ureda za obranu Karlovca, onda napreduje na mjesto načelnika uprave za obranu Karlovca, da bi 2003. radio posao savjetnika za vojnu obvezu, sve dok ga tadašnji politički pokrovitelj Branko Vukelić, koji postaje ministar obrane, nije povukao za državnog tajnika, pisao je Jutarnji.

Odlikovan je s nekoliko spomenica, među ostalim i - Redom hrvatskoga pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Sinu namjestio kupnju stana

Večernji list svojevremeno je objavio kako je Željko Goršić svojemu istoimenom sinu, tada 22-godišnjaku, namjestio kupnju stana namijenjenog stradalnicima Domovinskog rata na Turnju u Karlovcu, kojemu je prvi, ali samo formalni vlasnik bio ratni vojni invalid Mile Zrno. Čim je na njega dobio pravo, Mile ga je jednokratno otkupio i preprodao Goršiću mlađem, odnosno otkupio ga je sam Goršić, a branitelju je samo isplaćena razlika u cijeni.

"Ne mislim da smo moj sin ili ja učinili nešto nemoralno. Došao mi je jednoga dana sin i kazao mi kako se želi skućiti. Bio sam ponosan na njega koji je, iako mlad, vrlo ozbiljno razmišljao. A i htio sam mu pomoći pa sam pogledao stan prije nego što ga je kupio", branio se tada Goršić.

Sin demolirao pub u Karlovcu i pozivao se na tatu, a sudjelovao je i u premlaćivanju 18-godišnjaka

Sin Željka Goršića bio je pripadnik karlovačke Mladeži HDZ-a, poznate po skandalima. Za jedan od najvećih je zaslužan on sam, zbog čega je na kraju i izbačen iz stranke. 

Zajedno s Danijelom Trupkovićem 2008. sudjelovao je u demoliranju karlovačkog kafića River Pub. Bili su u društvu još 20 pripadnika Mladeži, a Goršić je na molbu konobara da se smire odgovorio: "Znaš li ti tko je moj tata?" Osuđen je na novčanu kaznu. Dvojac Goršić-Trupković je u društvu trećeg prijatelja Vladimira Vogrinca sudjelovao i u premlaćivanju tada 18-godišnjeg studenta u noćnom klubu Astralis.

Prvooptuženi Goršić, koji je tukao mladića i kasnije na parkiralištu automobilom pokušao pobjeći, 2011. je osuđen na sedam mjeseci zatvora, ali i oslobođen od optužbi za pokušaj bijega i ozljeđivanja ljudi na parkiralištu, da bi mu isti sud 2015. u ponovljenom postupku odredio jedinstvenu kaznu od 10 mjeseci zatvora. Zatvorska kazna je, međutim, zamijenjena radom za opće dobro.

Pročitajte više