Procurile povjerljive prognoze Pentagona o ratu u Ukrajini

Foto: EPA

UKRAJINSKE snage vjerojatno neće moći osloboditi Krim od ruskih trupa u bliskoj budućnosti, rekla su četiri visoka dužnosnika američkog ministarstva obrane zastupnicima Odbora za oružane snage u povjerljivom brifingu. Procjena će sigurno frustrirati ukrajinske dužnosnike, koji povrat poluotoka smatraju jednim od svojih glavnih ciljeva, piše Politico.

Nejasno je što je navelo američke dužnosnike na tu ocjenu, ali to je jasan pokazatelj da Pentagon ne vjeruje da Ukrajina ima ili će uskoro imati sposobnost istjerati ruske postrojbe s poluotoka koji je Moskva zauzela prije gotovo deset godina, piše Politico.

Većina sudionika brifinga smatra da pobjeda Ukrajine u ofenzivi za oslobađanje nezakonito anektiranog teritorija nije sigurna. Sva četvorica sugovornika zamolila su za anonimnost kako bi otkrili detalje s tajnog brifinga. Među sudionicima brifinga bili su Laura Cooper, zamjenica pomoćnika ministra obrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju, te general Douglas Sims, direktora operacija u Združenom stožeru oružanih snaga.

"Nećemo komentirati povjerljive brifinge niti ćemo nagađati o potencijalnim budućim operacijama. Što se tiče sposobnosti Ukrajine da se bori i oslobodi svoj suvereni teritorij, izvanredna izvedba u odbijanju ruske agresije i stalna prilagodljivost na bojnom polju govore sami za sebe", rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

"Bit će teško izbaciti Rusiju s Krima"

Procjena sudionika brifinga odražava ono na što je general Mark Milley, šef Združenog stožera, aludirao posljednjih tjedana.

"Još uvijek tvrdim da će ove godine biti vrlo teško vojno izbaciti ruske snage iz cijele Ukrajine, dakle svakog centimetra teritorija. To ne znači da se to ne može dogoditi. Ne znači da se to neće dogoditi, ali bit će jako teško", rekao je Milley 20. siječnja u Njemačkoj.

Ruske snage okupirale su Krim 2014. godine. Poluotok je danas prepun protuzračne obrane i na njemu su razmješteni deseci tisuća vojnika. Mnoge od tih pješačkih snaga ukopane su u utvrđene položaje koji se protežu stotinama kilometara prema ukrajinskim trupama duž rijeke Dnjepar.

Pitanje ponovnog preuzimanja Krima sporno je već mjesecima, budući da američki i europski dužnosnici inzistiraju na tome da je poluotok dio Ukrajine, ali su uglavnom suzdržani prema potpunom opremanju Kijeva za prodor u to područje.

Jedna osoba upoznata s razmišljanjima u Kijevu tvrdi da je administracija Zelenskog bila ljutita zbog Milleyjevih primjedbi, dok se Ukrajina priprema za velike ofenzive ovog proljeća. Ukrajinci također primjećuju da su američki obavještajni podaci o njihovim vojnim sposobnostima konstantno promašivali prognoze tijekom rata koji traje već gotovo godinu dana.

Govoreći na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u siječnju, Andrij Jermak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, odbacio je ideju o ukrajinskoj pobjedi bez zauzimanja Krima.

"To je apsolutno neprihvatljivo", rekao je Jermak dodajući da pobjeda znači vraćanje međunarodno priznatih granica Ukrajine "uključujući Donbas i Krim". Ukrajina je više puta zatražila oružje većeg dometa, uključujući raketnu artiljeriju i navođeno streljivo koje ispaljuju borbeni zrakoplovi i bespilotne letjelice, kako bi gađala ruske zapovjedno-kontrolne centre i skladišta streljiva daleko iza linija bojišnice na Krimu.

"Rusija nikada neće odustati od Krima"

Nakon što je SAD u ljeto poslao Ukrajini topnički raketni sustav visoke mobilnosti (HIMARS), Rusija je mnoge od svojih osjetljivijih sredstava pomaknula izvan dometa od 80 kilometara. Bidenova administracija i dalje odbija poslati projektile za lansere koji mogu dosegnuti 500 kilometara, što bi dovelo u opasnost cijeli Krim.

Predsjednik kongresnog Odbora za oružane snage Mike Rogers rekao je u intervjuu u srijedu da rat "treba završiti ovog ljeta", ukazujući na hitnost da SAD brzo opskrbi Ukrajinu za nadolazeću ofenzivu, kao i na to da Kijev treba jasnije pokazati kako misli okončati rat.

"Postoji mišljenje da Krim mora biti dio tog plana. Rusija nikada neće odustati od Krima. Putin mora odlučiti s kakvim plijenom može otići i proglasiti pobjedu", rekao je Rogers, koji se nije osvrnuo na sadržaj povjerljivog brifinga koji je njegov odbor primio prošlog tjedna.

"Što se može postići? Mislim da oko toga još nema dogovora. Naša vlada i čelnici NATO-a morat će izvršiti određeni pritisak na Zelenskog oko toga kako bi trebala izgledati pobjeda. I mislim da će nam to pomoći više nego išta da bismo natjerali Putina i Zelenskog za stol kako bi okončali ovu stvar tijekom ljeta", zaključio je Rogers.

Pročitajte više