Procurili mailovi FSB-a o korištenju nuklearnog oružja: "To bi bilo prekomplicirano"

E-MAILOVI koje je objavio zviždač iz ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) otkrivaju da su ruski dužnosnici razgovarali o potencijalnoj uporabi nuklearnog oružja u ratu s Ukrajinom. E-mailovi su datirani na 17. ožujka, 21. ožujka i 12. travnja. FSB-ov agent, nazvan Vjetar promjene, proslijedio ih je Vladimiru Osečkinu, ruskom aktivistu za ljudska prava koji vodi stranicu o korupciji Gulagu.net.

Zviždač se prvi put Osečkinu javio 4. ožujka, a u najnovijim pismima iz studenog otkriva kako se među Putinovim saveznicima vodi rat. Igor Sushko, izvršni direktor Wind of Change Research Groupa, neprofitne organizacije sa sjedištem u Washingtonu, prevodio je korespondenciju s ruskog na engleski, prenosi Newsweek.

Pisma su objavljena nekoliko mjeseci prije nego što je Putin zaprijetio da je Rusija spremna upotrijebiti nuklearno oružje za obranu svog "teritorijalnog integriteta". Američki predsjednik Joe Biden rekao je 6. listopada da je rizik od nuklearnog "armagedona" na najvišoj razini od Kubanske raketne krize 1962. godine.

"Poraz" Rusije

U e-mailu od 17. ožujka, napisanom samo nekoliko tjedana nakon početka rata, izvor je rekao da se u FSB-u nadaju, iako je sukob s Ukrajinom "izvan logike i zdravog razuma", da "neće biti počinjena čista glupost" - misleći na korištenje nuklearnog oružja. Vjetar promjene je rekao kako sumnja da bi Putin to zaista učinio jer bi Rusija "također bila na udaru".

"Masivni nuklearni udar: čak i ako pretpostavimo da je to tehnički moguće, da sve karike lanca slijede sve naredbe, u što više ne vjerujem, to još uvijek nema smisla. Takav udar pogodio bi sve", napisali su.

U e-poruci nekoliko dana kasnije, izvor iz FSB-a rekao je da bi uporaba taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine značila "poraz Rusije" u očima protivnika i neutralnih zemalja.

"To bi demonstriralo vojnu slabost, koju čak ni vojni uspjeh ne bi mogao nadjačati", napisao je Vjetar promjene dodajući da bi Putin mogao zaprijetiti uporabom nuklearnog oružja za "moguće zastrašivanje Zapada".

"Neće postići ništa"

Putinov nuklearni udar u ratu s Ukrajinom ne bi "ništa postigao" i mogao bi "izazvati takve posljedice da ih nema smisla razmatrati", rekao je Vjetar promjene u e-poruci od 12. travnja. Zviždač je također sugerirao da bi zapovjedni lanac unutar Kremlja blokirao Putina ako ikad pokuša narediti nuklearni napad.

"Odnosno, ako je to 'tehnički moguće', za što nema sigurnosti. Točnije, za početak, to bi zahtijevalo pristanak svih uključenih (u izvođenje nuklearnog udara), što se čini kompliciranim", objašnjava se u korespondenciji unutar FSB-a. Rusija bi također morala lansirati napad na način "da ne dobije jednako zabavan projektil koji pogađa točku lansiranja", te razmotriti intervenciju drugih nacija pored ruskog teritorija, navodi se u mailovima.

"A projektili će i dalje morati doseći ciljeve jer bi presretanja takvih projektila iznad našeg teritorija mogla biti neugodna 'nuspojava' koja bi nadjačala sve", dodali su.

"Nuklearno oružje sada nevažno"

U istoj e-poruci agent FSB-a kritizirao je nedostatak strategije Kremlja u ratu, upirući prstom u Putina zbog ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini u to vrijeme. "Vrhunac ruskog problema sada je stvorio osobno Putin - već činjenicom da svoje političke zahtjeve stavlja iznad svake svrsishodnosti: vojne, socijalne, ekonomske", napisali su.

Max Bergmann, direktor europskog programa pri Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), prethodno je za Newsweek rekao kako vjeruje da Putin sada "očajnički traži neki način da preokrene ovaj sukob".

"Puno je frustracija što imate ovu ogromnu zalihu nuklearnog oružja, koje je sada na neki način nevažno - ne možete ga zaista koristiti, a sve što možete učiniti je prijetiti da ćete ga upotrijebiti", rekao je.

Analitičar je dodao kako vjeruje da je vjerojatnije da će Putin pribjeći uporabi nuklearnog oružja ili zaprijetiti da će to učiniti ako se njegova djelomična mobilizacija ruskih rezervi pokaže neučinkovitom u ratu.

Pročitajte više