Američki general pisao svojim podređenim: Do 2025. smo u ratu s Kinom. Pripremite se

Screenshot: YouTube

GENERAL zračnih snaga s četiri zvjezdice poslao je u petak dopis časnicima kojima je on zapovjednik u kojem predviđa da će SAD biti u ratu s Kinom za dvije godine i govori im da se pripreme. U dopisu poslanom u petak, koji je dobio NBC News, general Mike Minihan, šef Zapovjedništva zračne mobilnosti, rekao je: "Nadam se da sam u krivu. Moj osjećaj mi govori da ću se boriti 2025. godine."

Zapovjedništvo zračne mobilnosti ima gotovo 50.000 pripadnika i gotovo 500 zrakoplova te je odgovorno za prijevoz i punjenje gorivom.

Minihan je u memorandumu rekao da će, budući da će i Tajvan i SAD imati predsjedničke izbore 2024., SAD biti ometen, a kineski predsjednik Xi Jinping će imati priliku pokrenuti invaziju na Tajvan. Nadalje, on kaže kako je cilj pripremiti se za borbu oko otočnog lanca.

Potpisani memorandum upućen je svim zapovjednicima zračnih snaga u Zapovjedništvu zračne mobilnosti i drugim operativnim zapovjednicima zračnih snaga. U tekstu im zapovijeda da ga do 28. veljače izvijeste o tome što su poduzeli.

Nakon objave ovog članka dužnosnik ministarstva obrane rekao je kako izneseni komentari ne predstavljaju stav ministarstva o Kini.

"Ovo je autentični interni dopis generala Minihana upućen njegovim podređenim zapovjednim timovima. Njegova se zapovijed nadovezuje na prošlogodišnje temeljne napore Zapovjedništva zračne mobilnosti da se zračne snage mobilnosti pripreme za budući sukob, ako odvraćanje ne uspije", dodaje se.

"Strategija nacionalne obrane jasno pokazuje da je Kina glavni izazov za Ministarstvo obrane i naš fokus ostaje na radu zajedno sa saveznicima i partnerima na očuvanju mirnog, slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika", kazao je general Patrick Ryder komentirajući curenje ovog memoranduma.

Pročitajte više