Profesor iz Kijeva: Ovo je kao Černobil. Nismo budale da sami sebi ovo napravimo

Foto: EPA, N1

PROFESOR Maksim Kamenjecki iz kijevskog Instituta za međunarodne odnose komentirao je probijanje brane Kahovke u Ukrajini. Iako se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju za ovaj incident, Kamenjecki tvrdi da Ukrajina nema mogućnosti za takvo što, a dodaje i da su posljedice ovog incidenta ogromne i da će se osjećati godinama.

“Čekamo povećanje razine vode u Hersonu, ne samo s lijeve nego i s desne obale Dnjepra gdje se voda digla 3-5 metara”, kazao je za N1. Istaknuo je da se “posljedice ekološkog utjecaja uspoređuju s otprilike posljedicama Černobila“.

Tko je odgovoran?

Navodi da Ukrajina nema veze s eksplozijom niti ima mogućnosti za to. “Postoji 70% vjerojatnosti da su Rusi to sami digli u zrak, a 30% da je brana pukla sama jer je bila oštećena još od jeseni prošle godine.”

“To s čime se suočila Ukrajina može se usporediti s razmjerima Černobila. Nismo mi budale pa da takve probleme pravimo sami sebi”, dodao je Kamenjecki. Navodi da su počele pripremne operacije za dugo najavljivanu ukrajinsku protuofenzivu.

"Rusima je možda pukao film"

“Rusi se boje ofenzive naše vojske. Još se ne zna gdje će biti glavni udarac i ako je Rusima pukao film, oni su vjerojatno digli branu u zrak da spriječe prelazak naše vojske. Oni su pomalo u panici”, rekao je.

Dodaje da ukrajinska vojska ima i snage i motivacije te da radi na tome da oslobodi ukrajinski teritorij pod ruskom okupacijom.

“Radimo na tome da oslobodimo naš teritorij i da slijedimo primjer Hrvatske, kako ste to napravili za vrijeme Domovinskog rata oslobodivši svoj teritorij”, zaključio je Kamenjecki.

Pročitajte više