Hrvatska stručnjakinja za cjepiva: Jako nas brine situacija s AstraZenecom

U HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog gostovali su stručnjakinja za cjepiva Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te stručnjak za biomedicinu i zdravstvo Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci. 

Gosti su prvo odgovorili na pitanje o problemu koji je nastao s isporukom cjepiva

"Mislim da izlazak iz pandemije neće biti tako brz, čini mi se da mali zastoj stvara nervozu, ali taj proces je poprilično dug, trajat će godinu dana. Ipak, ja sam optimističan, mislim da će to sve skupa kasniti koji tjedan, ali da će ipak biti onako kako smo htjeli ili željeli", rekao je Pero Lučin.

"Sve nas ovo poprilično zabrinjava, govori se da će od predviđenih 80 milijuna doza za EU do kraja ožujka stići tek 30-ak milijuna, no postoje i naznake da bi se stvari mogle i normalizirati", dodao je.

"Ono što nas jako brine je situacija s AstraZenecom"

"Problem su količine Pfizerovog cjepiva, ali ima naznaka da će do kraja veljače isporučiti gotovo ukupnu količinu, možda 15% manje. To bi se sve trebalo riješiti do sredine veljače. Puno je neizvjesnosti vezano uz Modernu, ali ono što nas jako brine jest situacija s AstraZenecom. Tu je najveći broj doza koje smo naručili, radi se o 2,7 milijuna doza", rekla je Goranka Petrović dodajući da se inicijalno govorilo da će doze doći u prosincu, a da je sada situacija da se to cjepivo još ni nije registriralo u Europskoj uniji. 

"Prve doze bi trebale doći tek u veljači, nakon registracije te sve to usporava ostvarivanje ciljeva, poput cijepljenja prioritetnih skupina, što bi moglo dovesti do promjene sheme cijepljenja. Eventualna odgoda primjene doze ne znači ujedno i odustajanje od druge doze. I Hrvatska i drugi razmišljaju o modalitetima", dodala je.

"Ne možemo si dozvoliti da toliko čekamo"

"Uvijek je bolje da su razmaci između cijepljenja dulji nego kraći, što nas dovodi do toga da nije problem ako će netko primiti drugu dozu primjerice za četiri ili pet tjedana, no to je u normalnim okolnostima, a ovdje se radi o pandemiji. Mi si ne možemo dozvoliti da toliko čekamo. Bolje što je prije primijeniti, tijekom tri ili četiri tjedna", rekla je Petrović, dodajući da prva doza nije uzaludna i dala je određenu zaštitu. 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više