Profesorica iz Broda za Index: Zar je sramota biti domoljub? Zar je to sramota?

Screenshot: SBOnline

ISPADA da moji učenici ne smiju reći da su spremni, a oni jesu spremni, i to za norijadu, za završni ispit, rekla je za Index Nives Romanjek, profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, koja je na svom Facebooku objavila fotografiju maturanata koji s beretkama na glavi drže desnice u zraku u znaku nacističkog pozdrava.

>> FOTO Nacistički pozdrav maturanata u Brodu. S njima i profesorica hrvatskog

Budući CNC operateri imaju crne majice na kojima piše "Za norijadu spremni", ali i maskirne hlače. Na fotografiji je i ona koja ih sa smiješkom gleda sa strane također u kombinaciji crne majice s natpisom i maskirnih hlača. Nazvali smo Nives Romanjek. 

"Domoljublje je utkano u domaćoj književnosti"

"Komentari su zlonamjerni i naslovi isto. Moja djeca uopće ne govore o politici, niti sam im ikad spominjala politiku. Pa domoljublje je utkano u domaćoj književnosti. Učila sam ih da budu tolerantni, da budu dobri prema svakom čovjeku. Ovo je smijurija, čista smijurija...", rekla je.

"Nitko nije napisao da su to izvanredna djeca, najbolji u svojoj generaciji u našoj školi. Od 19 učenika imam pet odličnih, deset vrlo dobrih i četiri dobra učenika. Veliki trud je uložen u njihovo školovanje, imam i s roditeljima izvanrednu suradnju. Imaju se pravo djeca veseliti", napomenula je. 

Govorimo kako je primjetna aluzija prema pozdravu "za dom spremni".

"Nikakve aluzije nije bilo. Oni su jeli sendviče, došla je osoba koja ih je htjela poslikati, bili su kod mene cijele vrijeme u učionici, a ja sam im donijela kolače i sokiće. Bilo im je vruće, nitko nije bio pijan.

Ali bili su nešto pokunjeni pred to slikavanje. I ta osoba ih je pitala koliko ste sretni. A oni su viknuli: "Do neba smo sretni." I to vam je to. To je bio zadnji trenutak u njihovoj učionici. Djeca nisu zaslužila da ih se pribija na križ", dodala je.

"ZDS sam pisala iz revolta"

Govorimo joj kako smo na njenom Facebooku pronašli objavu gdje piše "ZDS", ali i druge ispade te vrste.

"To je bilo 2015. godine, ljudi izvlače to sad. Zašto ne napišu da sam imala 38 kila, a sad imam duplo? Zašto to ne napišu? Ne znam što da kažem. Nikad nisam djeci govorila o politici, niti o stavovima, oni imaju pravo na vlastito mišljenje, oni ga formiraju u svojim obiteljima. Tko sam ja? Samo osoba zadužena za školovanje, da budu živi i zdravi", izjavila je.

"Uostalom, to sam onda napisala iz revolta. Jednog svog revolta", rekla je.

Zanimalo nas je na koji način je na početku razgovara povezala crne majice na kojima piše "Za norijadu spremni" i poziranje s desnicom u zraku s "domoljubljem koji je u hrvatskoj književnosti".

"I Matoš i Krleža su voljeli svoju domovinu"

"Uzmite Kranjčevića, Matoša, Nazora, Krležu. Svi su voljeli svoju domovinu. Ako nećemo djecu podučavati svom materinskom jeziku, onda nećemo ništa. Moj zadatak je da ih podučavam materinskom jeziku. Da znaju pisati. To sam radila. Ispravljala njihove pogreške", rekla je.

Rekli smo joj da nam se čini kako domoljublje iz književnosti nije ono na što upućuje fotografija koju je objavila na društvenoj mreži.

"Zar je sramota biti domoljub? Zar je to sramota? Ja ne prodajem drogu. Ne prodajem oružje. Podučavam prema nastavnom kurikulumu. Meni je u programu hrvatska književnost", rekla je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više