Profesorica Ustavnog prava: Nema panike, pobačaj se u Hrvatskoj ne može zabraniti

Foto: EPA

PROFESORICA Ustavnog prava Ana Horvat Vuković osvrnula se danas na Facebooku na jučerašnju presudu američkog Vrhovnog suda koji je omogućio saveznim državama da zabrane pobačaj.

Radikalni katolik Vice Batarelo je jučer, komentirajući odluku, napisao: "I jedan dan ćemo mi i u Hrvatskoj stvoriti zakon koji će štititi nerođeni život i zabraniti ubijanje."

Horvat Vuković je komentirala kako bi ta odluka mogla utjecati na situaciju u Hrvatskoj. U nastavku prenosimo njezinu objavu.

"Ok, da ponovimo:

1) nema mjesta panici oko toga što #Dobbs znači za Hrvatsku. Ne smijemo dopustiti da ovim događajem napuhujemo simbolički značaj fundamentalističkog, radikalnog poimanja kršćanstva daleko preko onog koji taj pokret zapravo ima. On je i dalje marginalan kakvim i mora biti za našu Republiku, i ne ugrožava neposredno već 48-godišnje pravo na pobačaj. 

2) Poneki, vidim, i na žalost moram konstatirati, zapravo zlorabe ovaj predmet i na lijevom spektru, potičući intencionalno strah od zabrane pobačaja kako bi sebi zaradili političke bodove i pojačali potporu. To je ne samo pogrešno, nego potencijalno i opasno upravo za pravo za pobačaj. Jer ako ste u stanju tvrditi da tek konstitucionalizacija pobačaja može zaštititi isti, onda osporavate činjenicu da Ustavni sud i njegove nedvosmislene odluke o tome što Ustav kaže može biti ikakav štit od oduzimanja ljudskih prava. Time se podriva demokracija i snaga Ustava, dugoročno. Može se tražiti postavljenje prava na pobačaj izrijekom u Ustav - dapače, uvijek je dobro prava koja su češće pod napadom izrijekom uključiti u ustavni katalog - ii bez tih retoričkih spinova i kreiranja anksioznosti.

"Pobačaj u Hrvatskoj se ne može zabraniti"

3) ne, pobačaj se u Hrvatskoj ne može zabraniti. Ni odlukom Sabora, ni referendumom. Pravo na pobačaj nerazdvojno je od prava svake žene na slobodu, osobnost, dostojanstvo i privatnost, i kao takva ta sloboda pripada ustavnom identitetu. Dakle, možemo od njega odstupiti samo potpuno novim društvenim poretkom u maniri npr. Saudijske Arabije.

4) da, nijedna država nije imuna na ustavni udar vlastitih vrhovnih sudaca - jučerašnji primjer je tu najbolji. Na tome se radi inzistiranjem na sekularnoj državi, odabiru umjerenih, civiliziranih sudaca Ustavnog suda, i radu svih na osnaženju Ustava i njegove važnosti. Neka se svatko u političkom spektru zapita koliko radi na svakoj od tih postavki."

Pročitajte više