Propala još jedna kriptobanka

Foto: Shutterstock

POZAJMLJIVAČ kriptovaluta, kompanija BlockFi, podnijela je zahtjev za bankrotom po Chapter 11 Zakona o bankrotu SAD-a. Nastavak je to događaja započetih početkom studenoga, koji su kulminirali bankrotom kriptomjenjačnice FTX 11. studenog, također po Chapter 11. To je dio Zakona o bankrotu SAD-a kojim se dopušta nastavak poslovanja tvrtke uz reorganizaciju, za razliku od bankrota po Chapter 7, koji je "pravi" bankrot, kroz likvidaciju.

U zahtjevu za bankrotom se navodi da kompanija ima više od 100.000 vjerovnika kojima duguje određene iznose. Najveći među njima je Ankura Trust, kompanija koja ustvari predstavlja druge vjerovnike prilikom bankrota, kojoj BlockFi duguje 729 milijuna dolara.

Kompanija kojoj duguje drugi najveći iznos, od 257 milijuna dolara, sama je kriptomjenjačnica FTX. Čudno u normalnim okolnostima, ali ne u vezi s kriptokompanijama, u zahtjevu za bankrotom se imovina procjenjuje na 1 do 10 milijardi dolara.

Bankrot BlockFia, zajmodavca kriptovaluta i de facto kriptobanke

Osnovana 2017., kompanija se u početku bavila pozajmicama u kriptovalutama. Od tada se opseg poslova širio, pa danas funkcionira slično kao banka, samo s kriptovalutama. Osim pozajmica omogućuje štednju, trgovanje kriptovalutama, plaćanje i druge financijske usluge.

S obzirom na to da je kompanija predala zahtjev po Chapter 11 a ne Chapter 7, pokreće se proces restrukturiranja kompanije. Dio restrukturiranja će uključivati otkaze nekima od ukupno više od 600 zaposlenika. Još u lipnju je BlockFi na službenim stanicama objavio da će smanjiti broj zaposlenih za 20 posto od ukupno "više od 850". Kao razlog za taj potez je navedena jako loša situacija na kriptotržištu od početka 2022.

"Ispričavamo se što komunikacija s našim klijentima nije bila onoliko česta koliko ste od nas očekivali. Radujemo se transparentnosti kroz našu reorganizaciju i trudit ćemo se informirati klijente i dionike kako budemo napredovali", navodi se u javnom priopćenju kompanije o ulasku u postupak bankrota po Chapter 11.

U ironičnom obratu, s obzirom na to da se radi o kompaniji koja je poslovala na tržištu koje je trebalo zamijeniti tradicionalni novac, BlockFi se uzda u to da će reorganizacija uspjeti zbog toga što ima 256.9 milijuna dolara u gotovini, za što se očekuje da će osigurati dovoljnu likvidnost tijekom procesa restrukturiranja.

Do većine gotovine se došlo prodajom kriptoimovine ubrzo nakon bankrota FTX-a jer se zbog izloženosti očekivalo da će jedna od prvih kompanija na koje će se preliti negativni šokovi na kriptotržištu biti BlockFi.

Masovna otpuštanja kriptokompanija ove godine

Nakon impresivnog rasta cijena kriptovaluta tijekom 2020. i 2021., ove godine se događala "velika korekcija". Na početku 2022. je cijena jednog bitcoina iznosila više od 47.000 dolara, a trenutno se kreće oko 16.500 dolara.

BlockFi je u financijskim problemima proveo većinu godine, kao i većina kriptotržišta. Velike kompanije su sredinom godine otpuštale veliki broj zaposlenika, najveća kriptomjenjačnica Coinbase čak 1100 ljudi. Crypto.com, jedna od najvećih kriptomjenjačnica, do listopada je otpustila 30 do 40 posto svojih zaposlenika, ukupno više od 2000. Prema podacima portala CoinDesk, specijaliziranog za kriptovalute, od travnja je izgubljeno 25.000 "kriptoposlova".

Teška godina, bankrot FTX-a zadao smrtni udarac

U veljači se BlockFi nagodio s Komisijom za vrijednosne papire i burze SAD-a, plativši ukupno 100 milijuna dolara agenciji i 32 federalne države SAD-a zbog kršenja odredbi o registraciji Zakona o investicijskim društvima iz 1940.

Tržišna kapitalizacija je pala s više od 3 milijarde dolara sredinom 2021. na milijardu dolara u lipnju ove godine.

Kriptomjenjačnica FTX, s kojom je počeo trenutni kaos na kriptotržištu, još je u lipnju morala spašavati BlockFi od propasti. Sam Bankman-Fried, zloglasni vlasnik FTX-a, odlučio je dati BlockFiu 400 milijuna dolara revolving kredita iako je u početku najavljeno 250 milijuna dolara. Raspravljalo se i o preuzimanju, ali je direktor BlockFia Zac Prince odustao od toga.

Dan prije proglašenja bankrota kriptomjenjačnice FTX 11. studenog, BlockFi je zaustavio isplate svojim klijentima i očekivalo se da će brzo objaviti bankrot. Voyager i Celsius, također veliki zajmodavci na kriptotržištu, bankrotirali su prije nekoliko mjeseci. Osnivač BlockFia Zac Prince je još u srpnju na Twitteru prozivao novinare zbog usporedbi njegove kompanije s te dvije, tvrdeći da BlockFi puno bolje upravlja sredstvima svojih korisnika.

Kompanija je bila jako izložena i prema kriptofondu Three Arrows Capital, koji je bankrotirao u srpnju. Ona je pak završila u bankrotu zbog duga kriptomjenjačnici Deribit od 80 milijuna dolara. Ukupno je dugovala 3.5 milijardi dolara raznim kriptokompanijama, uključujući Voyager, Genesis i Blockchain.com. Jedna od njih bio je i BlockFi.

Prevarantske poslovne prakse

Najnoviji bankrot, iako očekivan, nastavak je širenja "fallouta" bankrota FTX-a. Taj pojam označava širenje negativnih posljedica na aktere koji nisu direktno povezani ili odgovorni za sam događaj.

Kaotičan je to i teško razumljiv put otkrivanja, s dubioznim poslovnim praksama, prikrivenim vezama, međusobnim dugovanjima i cijelom mrežom koja se tijekom vremena ispreplela između kriptomjenjačnica, kriptobanaka, fondova i slično.

Postoji na tisuće kriptovaluta, a dobar dio njih, ako ne i većina, samo su alat za prebacivanje sredstava između dvije ili više strana, ni iz čega izmišljen kolateral i bez ikakvog pokrića u "jakim" kriptovalutama ili tradicionalnom novcu.

Sam Bankman-Fried, vlasnik kriptomjenjačnice FTX i fonda za trgovinu kriptovalutama Alameda Research, koristio je jednu kompaniju kako bi fiktivno povećao drugu.

Velik dio imovine Alamede se sastojao od FTT tokena, koji je stvorila kriptomjenjačnica FTX. Kolateral fonda koji se bavi investiranjem u kriptovalute je u obliku tokena FTT, koji izdaje i kontrolira kriptomjenjačnica FTX, istog vlasnika kao i fond.

Otkrilo se i da je kriptomjenjačnica FTX dala fondu Alameda 10 milijardi dolara zajmova iz depozita koje su klijenti FTX držali. FTX je praktički izvlačio imovinu klijenata kao kolateral za zajmove, a zatim ju je pokrivao tokenom koji je izmišljao i tiskao po želji.

FTX je trebao više od 9 milijardi dolara za spas od bankrota, što Bankman-Fried nije uspio prikupiti. 11. studenog FTX objavljuje bankrot po Chapteru 11, što znači da kompanija ne ide u likvidaciju, nego se pokušava spasiti i može nastaviti poslovati.

FTX, FTX USA (iako se dan prije tvrdilo da je ta kompanija izolirana od problema šireg FTX-a), Alameda Research i još 130 vezanih kompanija su u procesu bankrota, koji će voditi John J. Ray III. Zanimljivo, ista osoba je vodila bankrot kompanije Enron, koja je postala sinonim za korupciju, poslovne prevare i općenito nemoralno poslovanje.

Traje "kripto zima"

Sam Bankman-Fried, donedavni multimilijarder i jedan od najpoznatijih ljudi u svijetu kriptovaluta, bi mogao završiti na sudu zbog prevare. Ali da bi se to dogodilo, tužitelji Ministarstva pravosuđa SAD-a moraju dokazati da se radi o predumišljaju, da je on znao da svojim radnjama vara ljude. Loše upravljanje kompanijom nije kriminalno djelo samo po sebi, a da bi se nekoga osudilo, mora se dokazati da se ne radi o nesposobnosti, nego o prevari s predumišljajem.

John Ray III., novi direktor koji vodi FTX kroz proces bankrota prema Chapter 11, u svojoj je izjavi sudu napisao: "Nikada u svojoj karijeri nisam vidio takav potpuni neuspjeh korporativne kontrole i takav potpuni nedostatak pouzdanih financijskih informacija kao što se ovdje dogodilo. Od narušenog integriteta sustava i pogrešnog regulatornog nadzora u inozemstvu, do koncentracije kontrole u rukama vrlo male skupine neiskusnih, nesofisticiranih i potencijalno kompromitiranih pojedinaca, ova situacija je bez presedana."

S obzirom na detalje koji dolaze o tome kako je FTX poslovao, te riječi ne trebaju čuditi iako dolaze od osobe koja se u karijeri suočila s jako kaotičnim situacijama bankrota, kao što je bila propast Enrona 2001.

Ovo je tek početak. Bankroti raznih kriptokompanija od ove godine (Voyager, Three Arrows Capital, FTX, Celsius, BlockFi) trajat će nekoliko godina, pogotovo zbog pravne nejasnosti cijelog kriptotržišta. Poslovne knjige i financijski izvještaji kriptokompanija su kaotični i rudimentarni, što će dodatno otežati posao.

Još i prije bankrota FTX-a, koji je doveo do sistemskih nestabilnosti, najavljivana je "kripto zima". Kako se stvari do sada odvijaju, "kripto ledeno doba" bi mogao biti prikladniji izraz. Ipak, cijena kriptovaluta je nakon bankrota BlockFia ostala stabilna jer se takav rasplet događaja očekivao. 

Pročitajte više