Propust porotnika mogao bi značajno pomoći u žalbi Epsteinove suradnice na presudu

Foto: Foto: U.S. Attorney's Office for the Southern District of New York

POSLJEDNJI put prije današnjeg izricanja kazne kada se Ghislaine Maxwell pojavila u sudnici suca Alisona Nathana bilo je tijekom ročišta u ožujku kako bi se riješio problem koji je postavio porotnik pod brojem 50, koji tijekom odabira porote nije otkrio svoju osobnu povijest seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu, piše New York Times.

Kada se u medijima pojavila priča o propustu porotnika, odvjetnici Maxwell zatražili su od suca Nathana da poništi presudu i odobri Epsteinovoj pomoćnici novo suđenje uz obrazloženje da joj je uskraćena poštena i nepristrana porota. 

Porotnik rekao da je pomogao ostalim članovima porote da razumiju slučaj iz perspektive žrtve

U travnju je sudac Nathan odbio izreći presudu. U pisanom obrazloženju poručio je da, čak i da je porotnik ranije spomenuo povijest seksualnog zlostavljanja i da je obrana na temelju toga tražila njegovo isključenje, to ne bi bilo dovoljno da ga isključi. Incident je brzo riješen, ali mogao bi postati ključan u žalbi Maxwell nakon što je danas osuđena na 20 godina zatvora. 

U jednom od svojih intervjua za medije porotnik pod brojem 50 rekao je da je tijekom vijećanja pomogao ostalim članovima porote da razumiju slučaj iz perspektive žrtve. Na ročištu u ožujku posvjedočio je da sebe nije smatrao žrtvom te da "nije lagao da bi ušao u ovu porotu". Propust da otkrije povijest zlostavljanja opisao je kao "jednu od najvećih pogrešaka koje je napravio u životu". 

Pročitajte više