"Prošao sam rat, nagledao se uništenih objekata, ali ovaj prizor je strašan"

Foto: Facebook/Anđelko Stričak

SNAŽNO nevrijeme zahvatilo je poslijepodne sjever Hrvatske, a jaka kiša i tuča veličine oraha i teniskih loptica padala je na području Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

Tuča je zahvatila i područje grada Varaždina, a najgore je na istoku Varaždinske županije u općini Veliki Bukovec gdje su oštećeni brojni objekti. Nevrijeme je zahvatilo i Međimursku županiju gdje je padala tuča veličine oraha, posebno praćena jakom kišom i vjetrom na području Murskog Središća.

Varaždinski župan Anđelko Stričak obišao je Općinu Veliki Bukovec i objavio fotografije nastale štete.

"Tuča kakvu ovaj kraj ne pamti, između ostaloga, sami mještani kažu da se ovakvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov u općini, plastenike, staklenike, usjeve.

Prošao sam Domovinski rat, nagledao se uništenih objekata, ali ovi uništeni plastenici djeluju strašno. Jedina sreća je da tada u njima nije bilo nikoga jer bi u protivnom sada govorili o ozlijeđenima i mrtvima. 

Uništeno 50% hrvatske proizvodnje cvijeća

Inače, općina Veliki Bukovec je poznata po cvjećarskoj proizvodnji, odnosno ovdje se proizvede 50% hrvatskog cvijeća. Stoga možemo reći da je ovo nevrijeme uništilo pola hrvatske cvjećarske proizvodnje. 

U narednim danima općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda utvrđivat će štetu i dati prijedlog Varaždinskoj županiji da se proglasi elementarna nepogoda prouzročena tučom, što ćemo i učiniti i potom iznači način da pomognemo unesrećenima. 

Osim područja općine Veliki Bukovec, koliko mi je do sada javljeno, nastradala su područja uz granicu sa Slovenijom, tj. područja gradova Varaždin i Lepoglava, te općine: Bednja, Donje Voće, Maruševca, Cestice, Vinice, Petrijanca, Velikog i Malog Bukovca", napisao je.

Pročitajte više