Mala Martićeva u Zagrebu zatvorena za promet

Foto: Hina

GRAD Zagreb nastavlja s projektom proširenja pješačkih zona u središtu Zagreba pa je tako, nakon Stare Vlaške i popularno nazvana Mala Martićeva zatvorena za promet, a danas su je umjetnici i oslikali. 

"U dogovoru s Vijećem Mjesnog odbora i Vijećem Gradske četvrti, južni dio Trga Grge Martića odnosno popularno nazvanu Malu Martićevu odlučili smo zatvoriti za promet i preurediti je u pomalo 'nadrealnom' duhu. Financirana je sredstvima Bloomberg Asphalt Art Initiative, kojom se oplemenjuju gradski prostori i u tome i građani sudjeluju", rekao je novinarima zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet. 

Smisao je, dodaje, da se građane izvuče na ulicu, da oni taj bivši kolnik sada dožive kao novi pješački prostor na kojem mogu sjediti, uživati i provoditi slobodno vrijeme na otvorenom. Korlaet kaže da im je u Gradskoj upravi važno vratiti grad pješacima i biciklistima. U tom smislu Gradska uprava je već neke poteze povukla.

Najavio zabranu prometa u istočnom dijelu Masarykove

Nakon što je promet zabranjen u Staroj Vlaškoj te sada u Maloj Martićevoj, Korlaet je za rujan, u povodu Europskog tjedna mobilnosti, najavio zabranu prometa u istočnom dijelu Masarykove, znači u dijelu od Tesline do Gundulićeve ulice. Nakon što se zatvori za promet i taj dio Masarykove ulice oslikat će umjetnici i za to će također biti utrošeno dio financijskih sredstava fundacije Bloomberg.  

Street art umjetnik Boris Bare rekao je da je u "Maloj Martićevoj" projekt zamislio tako da prekrasne pločice iz zagrebačkih stubišta "izađu na ulicu". Kaže da su ljudi uglavnom oduševljeni. Sa svojim kolegom dva dana je radio na tom muralu. Sudjelovali su i građani. 

Riječ je o projektu Mala Martićeva - Asphalt Art Initiative - proširenje pješačke zone u centru grada Zagreba, cilj kojega je proširiti pješačke zone u gradovima koje će uz aktivnu participaciju i co-design proces omogućiti građanima kvalitetniji život. Grad Zagreb je u sklopu provedenog internacionalnog natječaja izabran između 19 svjetskih gradova za provedbu te značajne inicijative.

Pročitajte više

 

Pročitajte više