Prosvjed protiv klečanja katolibanskih radikala: "Ovo je mržnja zamaskirana u vjeru"

Foto: Lola Vejzovic Sremec/PIXSELL

KATOLIBANSKI radikali održali su jutros novu rundu klečanja na glavnom zagrebačkom trgu. Kao i prethodna dva puta, klečali su za čednost u odijevanju, suzdržavanje od predbračnih spolnih odnosa, da muškarci postanu duhovni autoriteti obitelji i o vraćanju Hrvata na pravi put i oslobađaju od pakla.

>> FOTO Katolibanski radikali klečali u Zagrebu. Batarelo: Napadaju nas woke sekularisti

"Deklariraju se kao vjernici, a nemaju veze s religijom"

 

U isto vrijeme na Trgu je participativni performans pod nazivom "Tiha misa". Izvela ga je Arijana Lekić Fridrih sa svojom udrugom Domino. Kažu da se radi o odgovoru na intenziviranu re-tradicionalizaciju sekularnog hrvatskog društva.

"Pratimo ovaj trend molitve na otvorenom koja nema veze s institucijom Crkve nego se radi o skupini pojedinaca, muškaraca, koji se deklariraju kao vjernici, a nemaju veze s pravom religijom", rekla je Lekić Fridrih.

"Mržnja zakamuflirana u vjeru"

Za vrijeme performansa su na Trg položili ruže i krune napravljene od bodljikave žice.

"Mi nismo ovdje da uvrijedimo nečije vjerske osjećaje, nego da kažemo što mislimo o ciljevima ove konkretne molitve. Cilj ove molitve je žene staviti na drugo mjesto i dovesti ih do pozicije da ne odlučuju ni o čemu. Čak ni o vlastitom tijelu. Smatramo to nedopustivim i brinemo se da se ova novonađena mržnja, kakvu nismo imali prilike vidjeti u javnosti, zakamuflirana u vjeru održava svake prve subote u Zagrebu", kaže.

Lekić Fridrih dodaje i da to nisu poruke koje se trebaju širiti, a pogotovo prema mladima i maloljetnicima.

Batarelo: Napada nas woke sekularistička ekipa

Čelnik ultrakatoličke udruge Vigilare Vice John Batarelo uoči današnjeg klečanja na trgu je na Facebooku poručio da se radi o "katoličkim muževima" koji mole krunicu te da ih napada "woke sekularistička ekipa". Navodi i da neće odustati te da će se nastaviti okupljati na Trgu svake prve subote u mjesecu.

Prije mjesec dana molili su tzv. svjetsku molitvu krunice, zajedno s drugima iz 30 zemalja diljem svijeta. Jedna molitva tada glasila je ovako:

Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.
Za muškarce - da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.
Za prestanak predbračnih odnosa, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.
Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.
Za beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.
Za duše u čistilištu.

Pročitajte više