Prosvjednici u Skopju razbili prozore na zgradi parlamenta pa napali policiju

Foto: EPA

PROSVJEDI u Skopju pretvorili su se u nasilan skup nakon što je došlo do sukoba prosvjednika i policije. Deseci tisuća ljudi okupili su se u Skopju zbog prosvjeda protiv francuskog prijedloga kojim se želi okončati spor s Bugarskom koja blokira nastojanja Sjeverne Makedonije da se pridruži EU.

No mirni prosvjed je eskalirao pa je sinoć ispred makedonskog parlamenta ozlijeđeno 47 policajaca, od kojih je 10 teško ozlijeđeno.

Ozlijeđeni i prosvjednici

Nakon što se kolona spojila sa skupinom prosvjednika koji su čekali ispred zgrade parlamenta krenulo je nasilje. Dio prosvjednika počeo je bacati baklje poslije obraćanja nekoliko govornika. Mladići s kapuljačama i majicama na glavama potisnuli su zaštitnu ogradu ispred parlamenta. 

Policija je pustila prosvjednike da skoro pola sata bacaju kamenje i druge predmete na zgradu parlamenta pa su rabili prozore na nekoliko ureda u zgradi. Prosvjednici su napali policijski kordon pa je policija ipak reagirala. Taj trenutak zabilježile su kamere TV 24. Na snimci se vidi gužva i kola hitne pomoći koja su odvezla nekoliko ozlijeđenih.

Prilikom intervencije osobe s fantomkama nazivale su policajce "Bugarima", javlja portal Sdk.mk. Dodaju da je prosvjednike smirivao svećenik kojeg su zamolili da posreduje da policajci odbace štitove. Ozlijeđeno je 11 prosvjednika te je velik dio priveden.

 

Pročitajte više