Prosvjednik u Iranu osuđen na smrt i pogubljen, Njemačka bijesna

Foto: EPA

NJEMAČKA je osudila pogubljenje muškarca koji je sudjelovao u prosvjedima koji potresaju Islamsku Republiku, istaknuvši da je "prijezir iranskog režima prema čovječanstvu bezgraničan", a Francuska je izrazila "najoštriju osudu". Taj muškarac, Mohsen Shekari, "osuđen je i pogubljen na podmuklom i prijekom suđenju jer se nije slagao s režimom", napisala je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na Twitteru.

"No prijetnja smrću neće ugušiti želju za slobodom", dodala je.

Pariz je istaknuo da se "ovo pogubljenje pridodaje drugim teškim i neprihvatljivim kršenjima ljudskih prava", rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Anne-Claire Legendre na tiskovnoj konferenciji.

"Podsjećamo na našu čvrstu privrženost pravu na mirne prosvjede", rekla je i dodala da su težnje prosvjednika "legitimne i moraju se saslušati".

Iran je u četvrtak, prvi put od početka prosvjeda koji potresaju zemlju, pogubio muškarca pod optužbom da je ranio pripadnika paravojske koji je blokirao promet na ulici u Teheranu. Prosvjedi u Iranu počeli su 16. rujna, nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnje iranske Kurdinje koju je uhitila moralna policija.

Pročitajte više