Helikopterska akcija američke vojske u Siriji, prva u 11 godina. Ubijena osoba

Foto: EPA

NEKOLIKO helikoptera američke vojske sudjelovalo je u operaciji na sjeveroistoku Sirije u kojoj je jedna osoba ubijena, objavila je danas sirijska televizija.

Ovo je prva operacija američkih snaga s uporabom helikoptera na području pod vladinom kontrolom od početka rata u Siriji 2011., izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Operaciju je tijekom noći izveo "američki okupator" na području blizu kurdskog grada Kamišlija, izvijestila je državna televizija.

Amerikanci zasad šute

Na meti operacije bilo je selo pod kontrolom snaga sirijske vlade, rekli su izvori odgovarajući na upit AFP-a. Američko zapovjedništvo za Bliski istok (CENTCOM) reklo je, na upit francuske novinske agencije, da zasad ne može dati informacije o operaciji.

Mještanin je u razgovoru s AFP-om rekao da su "tri američka helikoptera s vojnicima sletjela u zoru i pozvala stanovnike preko megafona da ostanu u kući". 

Mještanin: Amerikanci ubili jednu osobu, odveli druge

Dodao je da su američke snage "pretražile kuću i ubile jednu osobu" a zatim "odvele" druge koje su bile u istoj kući. Čuli su se pucnji između američkih vojnika i provladinih snaga u selu, dodao je očevidac, rekavši da je odveden i pripadnik tih snaga.

Dana 16. lipnja američka vojska je priopćila da je uhitila vođu skupine Islamske države (IS) u operaciji s uporabom helikoptera u selu na sjeveru Sirije koje nije bilo pod kontrolom snaga Damaska.

Pročitajte više

 

Pročitajte više