Prvi otkaz zbog covid-potvrda u školstvu, radi se o nastavniku iz bjelovarske škole

Screenshot: Google Street View

DOŠLO je do prvog otkaza u školstvu zbog nepoštivanja covid-mjera, javlja Jutarnji

Nastavnik Tehničke škole Bjelovar, koji od 16. studenoga nije dolazio na posao jer se ne želi testirati niti cijepiti, više ne radi u školi.

Tome su prethodila dva upozorenja pred otkaz.

U školi je bio zaposlen od 1. rujna ove godine. 

"Povod raskidu ugovora je neslaganje s mjerama. Moram reći da kolega nije radio nikakve skandale, nije prijetio, nije dolazio pred školu, naprosto se nije slagao s uvedenom mjerom i od njezina uvođenja niti jednom nije došao na radno mjesto", rekao je Dario Malogorski, ravnatelj škole. 

"Kolega je doista bio korektan"

Pristao je na sporazumni otkaz. 

"U ovoj situaciji to je najbolje rješenje. U njegove principe ne mogu ulaziti, no naglašavam, kolega je doista bio korektan, osim što nije dolazio na nastavu pa smo morali organizirati zamjene", rekao je ravnatelj. 

Škola će uskoro raspisati natječaj za novog nastavnika.

"Gubitak za školstvo"

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u školama, kaže kako je ovo neizmjeran gubitak za školstvo. 

"Svaki inženjer koji odluči investirati osam i pol tisuća kuna vlastitih sredstava i gotovo dvije godine dodatnog školovanja, kako bi položio psihološko-pedagošku naobrazbu i bio dovoljno stručan za rad u srednjoj školi, pokazuje kolika je bila njegova želja i potreba da doprinese razvoju mladih ljudi. Zbog covid-potvrda, jedan san o radu o obrazovanju je ugašen. I dok ravnatelji vape za stručnim kadrom, dok govore kako ne mogu dobiti inženjere, matematičare, elektrotehničare, informatičare, mi smo iz sustava izbacili jednog čovjeka", rekla je Lovrić i dodala kako njegovim odlaskom iz školstva dobiva privreda. 

"Dobra komunikacija s poslodavcem"

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola, nada se kako neće biti puno ovakvih slučajeva.

"Još uvijek nemamo saznanja o tome da su počeli masovni otkazi, a i sve je manje osoba u školama koje se odbijaju testirati ili ne žele pokazati covid-potvrdu. Nadamo se da će ovakvih slučaja biti malo. Primjer u Bjelovaru ukazuje da je, kada je već došlo do takve okolnosti, ipak ostvarena dobra komunikacija s poslodavcem te je dogovoren sporazumni raskid ugovora koji je u svakome slučaju prihvatljivije rješenje", rekla je Hitrec za Jutarnji

Pročitajte više