Prvi put u Njemačkoj: Stanovnici u 11 sati dobili istu poruku na mobitel

Screenshot: YouTube/The Handyman

U SKLOPU nacionalnog dana upozorenja u Njemačkoj su se danas točno u 11 sati oglasile sirene, a stanovnici su dobili upozorenja na svoje mobilne telefone.

Riječ je o testiranju uređaja za upozorenje u slučaju katastrofe. Stanovnici Njemačke u budućnosti bi trebali biti obaviješteni o opasnim situacijama pomoću različitih uređaja za upozorenje, piše Fenix Magazin.

U tu svrhu u Njemačkoj su se točno u 11 sati aktivirali razni uređaji, poput radija i televizije, digitalnih gradskih ploča ili aplikacija za upozorenje.

Prvi put stanovnici dobili poruku na mobitele

Prvi put u Njemačkoj najviša razina upozorenja je poslana na desetke milijuna mobilnih telefona. Poruke su poslane sustavom kao što su radiosignali koji se šalju svim kompatibilnim uređajima koji se nalaze u području radioćelije, otuda i naziv “ćelijsko emitiranje”. Poruka izgleda kao SMS.

Nitko ne mora imati instalirane aplikacije upozorenja kao što su NINA ili Katwarn na svom mobitelu da bi bio upozoren. Upozorenje je danas doprlo i do ljudi koji koriste mobilni telefon, a ne pametni telefon. Cell broadcast se već koristi u drugim zemljama EU.

Pročitajte više

 

Pročitajte više