Iz okupirane ukrajinske luke isplovio prvi teretni brod

Ilustracija: Screenshot/YouTube

PRVI teretni brod napustio je ukrajinsku luku Berdjansk koja je pod ruskom okupacijom, rekao je danas lokalni dužnosnik nakon što je Rusija priopćila da je luka razminirana i da je spremna za nastavak isporuka žita.

Brod je prevozio 7000 tona žita

"Nakon višemjesečnog prekida prvi teretni brod napustio je luku Berdjansk", objavio je Jevgenij Balickij, dužnosnik kojeg su postavili Rusi na okupiranim područjima regije Zaporižja, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ruske novinske agencije TASS i RIA citirale su Balickog koji je rekao da prvi teretni brod koji je isplovio prevozi 7000 tona žita prijateljskim zemljama. Ukrajina je optužila Rusiju za krađu pšenice s teritorija koji su zauzele ruske snage od početka invazije krajem veljače. Kremlj niječe da je Rusija ukrala ukrajinsko žito.

Rusija i Ukrajina izvoze oko 30 posto svjetske pšenice

Rat bi mogao prouzročiti teške nestašice hrane jer Rusija i Ukrajina čine oko 30 posto globalnog izvoza pšenice. Balickij je na Telegramu rekao da teretni brod štiti ruska crnomorska flota.

Ranije ovog mjeseca ruski ministar obrane rekao je da su ukrajinske luke Berdjansk i Mariupolj, koje kontroliraju ruske snage, spremne za nastavak isporuka žitarica.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da stvara rizik od globalne gladi zaustavljajući Ukrajinu da izvozi žitarice preko svojih crnomorskih luka. Moskva poriče odgovornost za međunarodnu prehrambenu krizu, okrivljujući za nju zapadne sankcije.

Pročitajte više