Psihologinja koja je tražila smještaj za curicu s autizmom: Odlučila sam to u dahu

Psihologinja Centra za socijalnu skrb Valerija Kanđera objavila je apel da je u njenom uredu djevojčica od šest godina, s teškoćama u razvoju, bez roditeljske skrbi, a zbrinuti ju je odbilo više od 30 domova. 

Ispričala je za Dnevnik Nove TV što se sa šestogodišnjom djevojčicom događalo u ponedjeljak. 

"Mi smo zapravo informaciju o tome da je djevojčica dovedena dobili od osobe koja je tog vikenda čuvala dijete iz šire obitelji. Djevojčica je inače iz obitelji koja je disfunkcionalna, ali ne na onaj način da bi ona tamo bila grubo zanemarena, ali nije bilo dobro.

U tim danima, kad smo od srijede počeli alarmantno tražiti gdje da je smjestimo, nije bilo dobro. I onda dobivamo od gospođe koja je širi član obitelji telefonski poziv.

"Ministarstvo je za ovo znalo od srijede"

Rekla je: 'Gledajte, ja sam ostavila djevojčicu i ona tamo može biti do 12, a ja radim do 18 i da vam budem iskrena, ne mogu ni poslije 18 doći po nju iz tih i tih razloga.' Nama ne preostaje ništa, odlazimo po dijete, a još uvijek od srijede tražimo smještaj i ne dobivamo ga", rekla je za Dnevnik Nove TV.

Ministarstvo je, prema njenim riječima, za ovo znalo od srijede.

"Od srijede je upućen jedan cirkularni mail, otišao je dakle i prema ustanovama. Čak me ispravila socijalna radnica da ne 31 nego 31 plus 5, najprije je otišao mail na pet ustanova, a onda na 31", ispričala je.

"Zaista je prelijepa, u dahu sam odlučila progovoriti javno"

Novinarka Dnevnika Nove TV pitala ju je u kojem je trenutku odlučila progovoriti javno. "U jednom dahu. Gledajući tu curicu koja je zaista prelijepa i nisam dodala ni jednu rečenicu viška, netočnog opisa ili nečega. Zaista je lijepa, ima predivne trepavice i stalno je nasmiješena i gledam kako se diže po našoj neuvjetnoj kancelariji, nije to mjesto za dijete, i baš mi se stegnulo grlo", odgovorila je.

Psihologinja Kanđera rekla je i da ministra nije prozvala, već pozvala. "Ja sam zavapila: 'Ministre, spašavajte, pomozite', to je više bilo figurativno. Nije me zvao nitko iz Ministarstva, nitko od nadređenih.

Mislim da smo svi na istoj strani, znate, ja ne želim da imate vi ili bilo tko osjećaj da ona istupa protiv Zavoda, ne. Mislim da nama stručnim radnicima doista treba podrška onih koji su plaćeni da nam budu podrška", naglasila je.

"Ja sam stara garda očeličena kroz sustav. Ne bojim se sankcija"

Sankcija se, rekla je, ne boji. "Zapravo ne, ja sam stara garda očeličena kroz sustav, takva sam i karakterno. Mislim i da ljudi, budući da sam toliko dugo u sustavu, znaju kako radim, a onda kad znate da to radite savjesno i imate takav feedback, ne bojite se što će biti dalje.

Zapravo negdje u dubini duše svi koji su davali izjave jučer znaju da moj status nije napisan jer sam htjela biti hirovita, nego sam doista gledala u oči djetetu - koje je trebalo našu pomoć", rekla je za kraj.

Pročitajte više

 

Pročitajte više