Psihologinja o ubojstvu djece u Zagrebu: Zločin je u domeni osobne psihopatologije

Foto: Robert Anic/PIXSELL

"TEMELJEM prvih informacija, zločin u zagrebačkom naselju Mlinovi koji je jutros potresao Hrvatsku spada u domenu osobne psihopatologije", komentirala je za Hrvatski radio psihologinja Marina Ajduković, profesorica na Studiju za socijalni rad zagrebačkog Pravnog fakulteta, vijest da je otac noćas u Zagrebu ugušio svoje troje malodobne djece i pokušao sebi oduzeti život.

"Već sama činjenica da je otac pokušao suicid nakon toga isto indicira na određene psihodijagnostičke kategorije, no o tome bi sada bilo jednostavno nedogovorno govoriti", kazala je dodavši kako će se sigurno provesti uvid u to što se događalo, s obzirom na to da je riječ o troje malodobne djece i da je riječ o razvedenim roditeljima.

Obitelj je, komentira Ajduković, sigurno u nekom trenutku bila u sustavu Socijalne skrbi jer je trebalo napraviti plan roditeljske skrbi.

"Morali su se u jednom trenutku regulirati ti kontakti. Pitanje je samo jesu li majka i otac o tome kako se to odvijalo informirali dalje Centar za socijalnu skrb", kazala je.

Niz tragedija

"Nažalost, gotovo svake godine imamo jednu ovakvu tragediju koja zaista ne spada u domenu normalnog, očekivanog", kazala je.

Nakon strašnog slučaja na Pagu, kao i djevojčice Nikol koju su roditelji zlostavljali, uslijedio je niz pritužbi i javnih poziva da se nešto promijeni u sustavu socijalne skrbi.

"Ja bih rekla da su ti pozivi da se stvari promjene opravdani. U ovakvim situacijama je važno razviti nove, suvremene metodologije kako praviti razliku između nemara, propusta, ozbiljnih grešaka, kako raditi granicu između odgovornosti pojedinca i odgovornosti sustava", kazala je.

Najlakše je, kaže, naći krivca, u nekoga uperiti prstom i reći "Ti si kriv!" i nakon toga ne uraditi ništa na promjeni sustava.

"Ove godine nakon slučaja djevojčice Nikol u Novoj Gradiški zapravo prvi put vidim da se krenulo nešto raditi sustavno na sistemskoj razini", kazala je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više