Pučiste ne priznaje 12 veleposlanika Sudana, stali su na stranu narodnog otpora

Foto: EPA

VELEPOSLANICI Sudana u 12 zemalja, uključujući SAD, Ujedinjene Arapske Emirate, Kinu i Francusku, usprotivili su se vojnom puču izvršenom jučer, kazao je diplomatski izvor za Reuters.

Veleposlanici Sudana u Belgiji, Europskoj uniji, Kini, Južnoj Africi, Kataru, Kuvajtu, Turskoj, Švedskoj, Kanadi te pri agencijama UN-a također su potpisali rezoluciju kojom poručuju da staju na stranu narodnog otpora pučistima.

Zapad prijeti ukidanjem humanitarne pomoći

Zapadne su zemlje kritizirale vojni puč, pozvale su na oslobađanje zatvorenih ministara te su zaprijetile ukidanjem humanitarne pomoći, ako se vojska ne vrati u sporazum o dijeljenju vlasti s civilnom upravom.

Njemačka misija pri UN-u objavila je na Twitteru da je Berlin suspendirao pomoć Sudanu.

Vijeće sigurnosti UN-a razgovara o mogućoj izjavi o stanju u Sudanu, kažu diplomati.

Čelnik UN-a Antonio Guterres u utorak je kritizirao "epidemiju državnih udara" nakon pučeva u Sudanu, Mjanmaru, Maliju, Gvineji i nekolicine pokušaja državnih udara.

Vrhovni sudanski general Abdel Fattah al-Burhan branio je danas vojni udar, kazavši da je svrgnuo vladu premijera Abdale Hamdoka kako bi spriječio građanski rat.

General: Nismo imali izbora, političari su huškali protiv vojske 

Na prvoj novinskoj konferenciji otkako je u ponedjeljak objavio preuzimanje vlasti, Burhan je rekao da vojska nije imala izbora, već maknuti s vlasti političare koji su huškali protiv oružanih snaga. 

"Opasnosti kojima smo svjedočili prošloga tjedna mogle su odvesti zemlju u građanski rat", kazao je, očito se referirajući na demonstracije protiv mogućeg puča.

Rekao je da je Hamdok u kućnom pritvoru i da mu nije učinjeno ništa loše. 

“Premijer je bio u svojoj kući. Međutim bojali smo se da je ugrožen pa je smješten u moju kuću", kazao je Burhan.

Vojnici su u ponedjeljak uhitili premijera i druge članove njegova kabineta, a nekoliko sati poslije Burhan je na televiziji objavio raspuštanje Suverenog vijeća, tijela osnovanog u svrhu podjele vlasti između vojske i civila.

Poginulo sedmero ljudi

Puč je prekinuo demokratsku tranziciju dvije godine nakon što je narodnom pobunom s vlasti svrgnut dugogodišnji autokrat Omar al-Bašir.

U sukobima između prosvjednika i snaga sigurnosti u ponedjeljak poginulo je sedmero ljudi, rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva. Život u Kartumu i susjednom Omdurmanu preko Nila u utorak je zamro. Trgovine su zatvorene i nad ulicama se nadvija dim guma koje su zapalili prosvjednici.

Burhan tvrdi da vojska nije počinila državni udar, nego da želi ispraviti smjer političke tranzicije.

Facebook stranica premijera, koja je očito još uvijek pod kontrolom lojalista Hamdoka, pozvala je na njegovo oslobađanje i oslobađanje drugih civilnih čelnika. Hamdok ostaje "izvršna vlast koju priznaju sudanski narod i svijet", navodi se u objavi.

Dodaje se da nema alternative prosvjedima, štrajkovima i građanskom neposluhu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više