Pučka kuhinja dobila enorman račun za plin, Dolenec rekla što će Grad poduzeti

Foto: Robert Anic/PIXSELL

ZAMJENICA gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec gostovala u emisiji RTL Danas i najavila da će grad podmiriti razliku za enormni račun za plin koji je dobila Pučka kuhinja na zagrebačkom Svetom Duhu od 25.000 kuna.

Na pitanje hoće li otpisati dug pučkoj kuhinji, Dolenec je odgovorila: "Pučka kuhinja Sv. Antun Padovanski pruža izuzetno važnu uslugu našim sugrađanima, to je oko 400 obroka dnevno. Da je važna Gradu Zagrebu jasno je iz toga što grad financira pučke kuhinje od 2004. godine, a u proračunu za ovu godinu predviđeno je za njih 700 tisuća kuna. To govorim kako bih pokazala važnost i predanost Grada Zagreba ovoj aktivnosti. Danas je poslijepodne već izašla vijest da je gradonačelnik najavio da ćemo rebalansom pokriti razlike u cijenama za plin, to će Grad apsorbirati i tako omogućiti da ni na koji način ne ugrozimo aktivnost pučke kuhinje."

Nastavila je da će Zagreb vidjeti koliki će računi biti narednih mjeseci, hoće li biti ovako visoki. Podsjetimo, pučka kuhinja je ranije imala račune niže od 6000 kuna, a sada je stigao račun od 25 tisuća kuna. 

Na upit zašto je pučka kuhinja registrirana kao poduzetništvo, odgovorila je da nije sigurna kako su ustanove kategorizirane.

Komentirala je i kritike resornog ministra Ćorića koji je danas optužio Grad Zagreb i gradonačelnika Tomislava Tomaševića za nerad te rekao da zbog toga u Zagrebu poduzetnici plaćaju najskuplji plin.

 

Dolenec je odgovorila: "Prošla je uprava tvrtke Gradska plinara Zagreb opskrba donijela niz loših poslovnih odluka koje su rezultirale gubicima za tu tvrtku i povećanim računima za poslovne korisnike. Tada je u proljeće zapravo sklapala ugovore po kojima je već tada prodavala plin po cijenama koje su bile niže od tržišnih, a kupovala po varijabilnim cijenama. Kreirala je enorman rizik i posljedice se sada vide." 

Nastavila je da se sve poklopilo s globalnom energetskom krizom, a daje problem Zagreba s plinom, problem koji imaju i druge jedinice lokalne samouprave. Dodala je kako rješenje moraju zajedno tražiti s državom, da se o tome razgovara i da će o rezultatima obavijestiti javnost. 

Treba li netko odgovarati za loš posao, ne samo smjenom, zamjenica gradonačelnika je rekla da "naravno da treba", ali da se treba manje "fokusirati na to tko je kriv, a više na to da se što prije riješi problem". Zaključila je da prvo treba istražiti jesu li ti poslovi sklapanja ugovora o cijenama plina bili samo loši poslovni potezi prošle uprave ili se radilo o štetnim ugovorima za koje treba i kazneno odgovarati. 

Pročitajte više