Nagrađivani novinar: Biden je naredio uništenje Sjevernog toka. SAD: To je laž

AMERIČKI istraživački novinar Seymour Hersh u članku koji je objavljen danas tvrdi da je SAD bombardirao plinovode Sjeverni tok 1 i 2. Hersh je postao poznat po otkrivanju masakra u My Laiju 1968. godine i skandala u zatvoru Abu Ghraibu sredinom 2000-ih, pisao je za The New Yorker i The New York Times, a dobitnik je i nagrade Pulitzer.

Iako Hersha posljednjih godina prate i određene kontroverze zbog provokativnih tvrdnji potkrijepljenih oskudnim dokazima i anonimnim izvorima, na ovaj su rad reagirale Rusija, koja je zatražila očitovanje SAD-a, te Bijela kuća koja je sve opovrgnula. 

U izvješću koje je objavljeno na internetskoj izdavačkoj platformi Substack, Hersh tvrdi da je bombardiranje podvodnih plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru bila tajna operacija koju je naredila Bijela kuća, a izvela CIA.

"Američki ronioci surađivali s Norveškom"

Hersh piše da je operacija provedena "pod pokrićem vježbe NATO-a sredinom prošlog ljeta, poznate kao Baltic Operations 22 ili BALTOPS 22", a koja je provedena u lipnju uz obale Njemačke. Navodi da su američki ronioci, koristeći vojnu vježbu NATO-a kao paravan, postavili mine duž cjevovoda koje su kasnije detonirane daljinski.

Plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 uništeni su u rujnu u prošle godine, nizom eksplozija kojima do danas nije poznat uzrok. Pokazalo se da su eksplozije izazvane namjerno, a Rusija i SAD su se međusobno optuživali za zločin. Hersh sada tvrdi da je cijelu operaciju naredio američki predsjednik Joe Biden te da je napad provela CIA u suradnji s Norveškom.

Hersh tvrdi da je Biden odluku donio nakon devet mjeseci planiranja. "Velik dio tog vremena pitanje nije bilo treba li izvršiti misiju, već kako je izvršiti bez ikakvog jasnog traga o tome tko je odgovoran", piše novinar.

U svom tekstu Hersh je citirao anonimni izvor za koji kaže da je "izravno upoznat s operativnim planiranjem". Naveo je da su dubinski ronioci iz Centra za ronjenje i spašavanje američke mornarice u Panama Cityju na Floridi, najveće ronilačke ustanove na svijetu, postavili eksploziv C4 uz cjevovod, koji je kasnije aktivirala sonarska plutača koju je spustio avion.

Kontroverzni novinar

Uz Hershov su rad posljednjih godina vezane brojne kontroverze. Britanski The Times, koji je objavio nalaze izvještaja, navodi da ga treba uzeti s dozom opreza s obzirom na to da je niz njegovih radova posljednjih godina doveden u pitanje i opovrgavan. U svojim se tvrdnjama često oslanjao na anonimne izvore bez navođenja konkretnih dokaza, što je slučaj i s ovim izvješćem o Sjevernom toku.

Jedan od takvih radova je i kontroverzni članak o tome kako je SAD pronašao i ubio Osamu bin Ladena, kao i onaj u kojemu dovodi u pitanje izvješća prema kojima je režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada svojedobno civile napao bojnim otrovima.

Rusija: Tražimo očitovanje. SAD: Izmišljotine

Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je uputilo zahtjev za odgovorima SAD-a na pitanja o ulozi u eksplozijama na plinovodima Sjeverni tok.

Komentirajući Hershovo izvješće, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova pozvala je Bijelu kuću da komentira "činjenice" koje su iznesene. Kako piše Reuters, izvješće nije moglo biti nezavisno potvrđeno.

Bijela kuća priopćila je u srijedu da je Hershov iskaz "potpuno lažan i potpuna izmišljotina".

Pročitajte više