Puljak na sučeljavanju s Mihanovićem i SDP-ovcem: Split je doveden do grada slučaja

Screenshot: HRT

GRADONAČELNIK Splita Ivica Puljak jučer je objavio da prekida suradnju s SDP-om, čime je ostao bez većine u Gradskom vijeću. Predloženo je i raspuštanje Vijeća, što nije prošlo.

"Jučer je u Gradskom vijeću Splita opet bio cirkus do kojeg su doveli članovi SDP-a, HDZ-a i Željko Kerum. Bavili su se politikantstvom, istim onim koje je Split dovelo do grada slučaja, zbog čega grad stagnira dugi niz godina. Mislim da to građani Splita nisu zaslužili", rekao je Puljak danas na HRT-u.

"Nas su građani prije 4 mjeseca doveli na vlast da uvedemo red, da okrenemo smjer razvoja. Mi smo to i napravili, ali Gradsko vijeće nije tome doraslo", naglasio je.

Kako kaže, vladajući su jučer predložili da se Gradsko vijeće raspusti, no oporba to nije htjela. Rekao je kako je to prvi put da oporba nije htjela nove izbore.

"Neka HDZ objasni gospodinu Andreju Plenkoviću zašto ne želi nove izbore", kazao je Ivica Puljak.

Mihanović: HDZ spreman za nove izbore

Vice Mihanović iz HDZ-a je rekao kako je HDZ nakon izbora čestitao gradonačelniku Puljku i njegovim suradnicima te su im rekli kako će biti konstruktivna opozicija.

"Nakon toga mi smo to i dokazali kada smo glasali za predsjednika Gradskog vijeća iz redova vladajućih, želeći tako dati konstruktivan doprinos kako bi Split krenuo prema naprijed", istaknuo je i dodao kako su se nakon toga zaredali problemi kod gradonačelnika, krenule su afere za aferom.

Govori kako Puljak uvijek za to traži krivce negdje drugdje te da je za trenutnu situaciju on kriv.

Mihanović ističe kako HDZ želi nove izbore i za njih su spremni, ali su pozvali gradonačelnika da se ne skriva iza Gradskog vijeća, već da se izađe na izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Kako kaže, stanje je neodrživo jer je grad u potpunoj blokadi.

Matijević: Cirkus u Gradskoj skupštini generira gradonačelnik

Davor Matijević iz SDP-a govori da mu je drago da su jedini koji se slažu s izborima HDZ i gradonačelnik Puljak, samo što gradonačelnik nije uspio sastaviti pravni dopis sukladno zakonu o tome na koji se način izbori mogu raspisati.

"Jučer smo imali lakrdiju i cirkus u režiji gradonačelnika, a povrh toga bilo je na naslovnici Slobodne Dalmacije postavljeno pitanje zašto je dodijelio posao vrijedan 15 milijuna kuna osiguravateljskoj kući mimo natječaja. Nakon toga uslijedio je ponovno cirkus koji generira gradonačelnik", rekao je i dodao kako je u zadnjih mjesec dana jedini tko potencira sukobe gradonačelnik.

Matijević govori kako je na prošloj sjednici Gradskog vijeća napao SDP rekavši da SDP želi postaviti direktora Stanouprave. 

"Na sjednici sam ga pitao neka kaže koga je to SDP želio za direktora i to sam pitanje i jučer postavio i tražio da kaže s čim ga je SDP ucjenjivao, no on nije rekao. S druge strane imamo situaciju da on dobro kadrovira s Vicom Mihanovićem", naglasio je.

Govori kako će SDP podržavati u Gradskoj skupštini sve ono što je pozitivno i kvalitetno za Grad Split. Za sve oko čega se ne budu slagali s gradonačelnikom, sazivat će konferencije za novinare i javno će reći zašto se s nečim ne slažu.

"Gradonačelniče, nije lijepo kada političari lažu, a još je gore kada lažu znanstvenici. Još jednom pozivam da odgovorite tko je to koga SDP predlaže za direktora Stanouprave", poručio je Matijević.

Puljak: Zanimljivo je kako se HDZ i SDP slažu u lažima i manipulacijama

Puljak je rekao kako je teško odgovoriti na sve što su rekli sugovornici u studiju, ali kako je zanimljivo da se slažu u napadima, lažima i manipulacijama.

"Spominju 15 milijuna kuna i namještanje natječaja, a javna nabava za osiguranje još nije ni provedena. Bit će provedena i kroz nju će se uštedjeti stotine tisuća, ako ne i milijuni kuna, a Grad će to stajati nula kuna", rekao je i dodao kako je jedino to istina, a sve ostalo su laži. "Zanimljivo je da imaju iste laži kada manipuliraju", rekao je.

"Gospodin Matijević je zaposlen u Stanoupravi, i to bez javnog natječaja, i on je tražio da SDP tamo dobije svog direktora. Gradske firme nisu plijen i ja nikada neću time trgovati, pa i ako ja više nikada ne budem gradonačelnik", naglasio je i dodao kako je sav ovaj cirkus koji rade iz vlastitih interesa.

"Smatram da su građani prepoznali ono što radimo, da uvodimo red u svim segmentima i sve je transparentno. Svi građani Splita sada imaju iste šanse, a to ne odgovara ni HDZ-u ni SDP-u i u tome su ujedinjeni", rekao je.

Mihanović: Javnost jasno treba znati tko je kriv ako dođe do izbora

Matijević mu je replicirao i rekao kako gradonačelnik optužuje SDP za ucjene, a nijedan SDP-ovac nije u školskom odboru, nadzornom odboru ni u upravnom vijeću.

"Vi niste transparentni i kršite zakon o sukobu interesa, što smo jučer rekli i na sjednici", govori.

Mihanović naglašava kako javnost jasno treba znati tko je kriv za nove izbore ako do njih dođe.

"Kada je preuzimao vlast od bivšeg gradonačelnika, rekao je da je zadovoljan gradskim financijama i da na računu ima 50 milijuna kuna. Iz jučerašnjeg izvješća pročelnice moglo se vidjeti da je već u kolovozu minus bio 30 milijuna kuna, a na jučerašnji dan otprilike 50 milijuna", istaknuo je i postavio pitanje, ako se potvrdi da je gradonačelnik bio u sukobu interesa, je li spreman dati ostavku.

Pročitajte više