Puljak: Nije važno samo smijeniti HDZ nego i čime ga zamijeniti

Foto: Index

PREDSJEDNIK Centra Ivica Puljak rekao je danas u Zagrebu da su u stranci koncentrirani na to da okupe najbolje ljude koje Hrvatska ima i razviju kvalitetne ideje te naglasio da "nije važno samo smijeniti HDZ s vlasti nego i čime ga zamijeniti". 

"Mislim da je to greška koja se događala u prošlosti, kada se više razmišljalo o tome kako nekoga zamijeniti, nego što ćemo zaista napraviti s Hrvatskom", poručio je Puljak na konferenciji koju je Centar organizirao pod nazivom "Opasne ideje – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti".

Najavio je da Centar počinje snažan iskorak na nacionalnu scenu i izradu programa za potpuno drugačiju, modernu Hrvatsku, koja ima šanse za novi početak.

"U tom smislu smo okupili vrsne stručnjake i odlučili prodiskutirati brojne ideje koje imaju, a koje ćemo, kao i mnoge druge, pretvoriti u budući program naše stranke i predložiti ga na izborima", kazao je predsjednik Centra.

Ideje o teritorijalnom preustroju - nova teritorijalna integracija ili povezivanje u asocijacije 

Na konferenciji su se, među ostalim, mogle čuli ideje o teritorijalnom preustroju, borbi protiv korupcije, pretvaranju Hrvatske u modernu tehnološku zemlju, pretvaranju zelenih oaza i zapuštenih dalmatinskih polja u agrarne parkove u funkciji turizma te prepuštanju nekretnina u vlasništvu države lokalnim samoupravama.

Istraživačica Javnog znanstvenog instituta Dubravka Jurlina Alibegović na konferenciji je predstavila prijedlog za teritorijalnu reorganizaciju istaknuvši da je Hrvatska rascjepkana na prevelik broj malih, nedovoljno kapacitiranih lokalnih i regionalnih jedinica.

"Moj prijedlog je da rascjepkane gradove i općine teritorijalno integriramo, kako bi postali financijski održivi i imali motivirane, educirane službenike koji će biti u stanju odgovoriti potrebama građana. To se može napraviti na više načina, a prvi preduvjet je da država iznjedri strategiju nove teritorijalne organizacije", rekla je Alibegović.

Jedan način je, kako je navela, teritorijalna integracija kroz dobrovoljno i obvezno spajanje općina i gradova. Drugi način je da se općine i gradovi povežu u određene asocijacije, odnosno udruženja, kako bi zajednički pružili određene usluge svojim građanima, dodala je.

Na konferenciji su, priopćeno je, sudjelovali i: Ante Barada, Relja Beck, Leonardo Bressan, Josip Budimir, Dražen Lalić, Maja Đerek, Ivan Guštin, Mate Janković, Dubravka Jurlina Alibegović, Hrvoje Klasić, Viktorija Knežević, Branimir Lazanja i Petar Lovrić. Bili su tu i Marko Matijević, Ivan Mrvoš, Lana Pavić, Vedrana Pribičević, Marijana Puljak, Marin Račić, Toni Šćulac, Frane Šesnić, Tamara Šoić, Boris Šuljić, Janoš Terzić, Igor Vlajnić i Marko Vučetić.

LIVE STREAM

Opasne ideje - Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti

Stručnjaci iz područja ekonomije, zdravstva, obrazovanja, kulture, IT-a, povijesti, javne uprave i drugih područja, svojim će izlaganjima na konferenciji otvoriti ključne teme i ponuditi konkretna rješenja za bolju budućnost Hrvatske. Opasne ideje predstavit će Ante Barada, Relja Beck, Leonardno Bressan, Josip Budimir, Maja Đerek, Ivan Guštin, Mate Janković, Dubravka Jurlina Alibegović, Hrvoje Klasić, Viktorija Knežević, Nora Krstulović, Dražen Lalić, Branimir Lazanja, Petar Lovrić, Ante Mandić, Marko Matijević, Ivan Mrvoš, Lana Pavić, Vedrana Pribičević, Marijana Puljak, Ivica Puljak, Marin Račić, Toni Šćulac, Frane Šesnić, Tamara Šoić, Boris Šuljić, Janoš Terzić, Igor Vlajnić, Marko Vučetić i Branko Zemunik.

Objavljuje Centar u Subota, 28. siječnja 2023.

 

Pročitajte više