Puljak: Novi GUP grada Splita neće biti samo papir

Foto: FaH

SPLITSKI gradonačelnik Ivica Puljak najavio je u srijedu pripreme u vezi s donošenjem Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji bi Gradsko vijeće trebalo prihvatiti 2026. godine, a prije toga u nekim će elementima izmijeniti sadašnji GUP. "Novi GUP za grad Split, kojeg ćemo usvojiti 2026. godine, dio je procesa realizacije strategije razvoja grada Splita do 2031. godine", rekao je Puljak na predstavljanju nove urbanističke politike u Splitu.

"Novi GUP grada Splita neće biti samo papir"

"Novi GUP grada Splita neće biti samo papir, nego će to biti dokument kojim utvrđujemo nove principe upravljanja prostorom, ali isto tako definiramo i novu perspektivu razvoja Splita", istaknuo je Puljak. Po njegovim riječima, u pripremi novog GUP-a svojim će mišljenjem sudjelovati građani, stručnjaci i nevladine udruge, koje je danas pozvao da se uključe u raspravu o novom GUP-u.

Objasnio je kako će se u međuvremenu, prije donošenja novog GUP-a za grad Split, u nekim elementima, gdje je to Zakonom dopušteno za potrebe javnog sadržaja, izmijeniti sadašnji GUP. Na novinarsku opasku kako Nogometni klub Hajduk traži da mu se vrati stari stadion, poznat kao Hajdukov plac, Puljak je izvijestio da je jučer Hajduk bio domaćin kolegija svih gradskih tvrtaka.

"Čuli smo i ideju oko starog Hajdukovog placa"

"Čuli smo kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove Hajduka, koji uključuju i izgradnju nekih sadržaja u okviru gradskog projekta Poljud, rekonstrukciju terena Dalmatinac. Čuli smo i ideju oko starog Hajdukovog placa - to je gradski projekt za koji ćemo mi uskoro provesti arhitektonsko-urbanistički natječaj", rekao je.

Stadion Hajdukov plac je zaštićen i u konačnici treba ostati zelena površina, istaknuo je, dodajući da će se kroz natječaj uvažiti sugestije svih dionika, a ono što je svima zajedničko jest želja da to ostane dio grada koji će biti živ i na usluzi sportu i ostalim događajima.

Za Europsko vaterpolsko prvenstvo, kojem će Split biti domaćin 2023. godine, po mišljenju gradonačelnika Puljka, neće trebati zahvati "koji sežu u promjene GUP-a".

Pročitajte više

 

Pročitajte više