Puljak: Ovo je SMS koji je HDZ slao za vrijeme izbora, u potpisu je Vice Mihanović

Screenshot: RTL/Facebook

IVICA PULJAK, kandidat Centra za gradonačelnika Splita, održava konferenciju za medije pod nazivom "HDZ je besramno kršio izbornu šutnju - tražimo hitno očitovanje GIP-a i DIP-a", na kojoj sudjeluju i kandidati za zamjenike Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić.

"Našli smo se da vam ukažemo na kršenje predizborne šutnje. Mi se njihovih smicalica ne bojimo. Dakle, na sam dan izbora gospodin Zoran Đogaš je u svom govoru nakon glasanja, dakle na sam dan izbora, grubo prekršio izbornu šutnju. Jedan dio tog govora, doduše skraćen, objavljen je u nekim medijima. To je isto bilo kršenje šutnje. On se u tom govoru osvrtao na program, kritizirao mene kao kandidata i pozivao građane da glasaju za njega i njegovu listu", rekao je Puljak.

Takvi prekršaji se sankcioniraju kaznom od 10 do 30 tisuća kuna, rekao je.

 

Video: Dalmacija Danas

"SMS potpisuje Vice Mihanović"

"Osim toga, taj dan je cirkulirao SMS koji je objavljen na nekim portalima. Taj dan kad je objavljen, vi mediji niste objavili cijeli SMS jer niste htjeli prekršiti izbornu šutnju. Kada se pogleda odakle je to slano, vidi se da je poslano i potpisano kao Vice Mihanović, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Split. HDZ i gospodin Vice Mihanović su svjesno i vrlo grubo prekršili izbornu šutnju. Kazna za takvu vrstu kršenja izborne šutnje za pravnu osobu ide i do 500 tisuća kuna", rekao je Puljak.

Pozvao je gradsko izborno povjerenstvo i Državno izborno povjerenstvo da sankcioniraju ovakve postupke, i to prije samih izbora.

"Da ne bude po onoj narodnoj da je prošla baba s kolačima i da se oni u budućnosti koji žele kršiti izbornu šutnju ohrabre da će biti sankcionirani tek nakon izbora. Isto tako pozivam institucije da otkriju tko stoji iza lažnih profila koji su se pojavljivali u vrijeme predizbora te da ih sankcioniraju prije drugog kruga izbora jer nas čekaju još mnogi izbori i onda možemo zamisliti što bi se događalo u budućnosti", kazao je Puljak.

"Ovo je od izuzetno velike važnosti, da institucije hrvatske države štite demokraciju i slobodu izbora i da počinitelje ovakvih djela kazne i sankcioniraju prije nego što se sami izbori završe", kazao je Puljak.

Puljak pročitao poruku

Dodao je i da su poslali prijavu DIP-u, a pročitao je i poruku za koju kaže da su je birači primili za vrijeme izborne šutnje.

"Dragi prijatelji, molimo vas da potaknete rodbinu, prijatelje i poznanike na odlazak na izbore. Mala izlaznost i svaki glas nam je bitan za ove jako važne izbore. Molim dodatni trud uložiti za uspjeh u Gradu Splitu. Unaprijed hvala, Vice Mihanović, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Split", pročitao je Puljak na konferenciji pa istaknuo da je potpis "HDZ Split" kršenje izborne šutnje.

"Stenogram gospodina Đogaša vjerujem imate svi. To je video njegove izjave koji je već objavljen i sam video predstavlja vrlo grubo kršenje izborne šutnje. HDZ se postavlja iznad institucija ove države i ne poštuje institucije iako su im puna usta poštovanja zakona", rekao je Puljak.

Pročitajte više

 

Pročitajte više