Pulmolog Srića: U bolnicama dominiraju pacijenti kojima je slučajno otkrivena korona

Screenshot: N1

PULMOLOG Saša Srića iz KBC-a Zagreb bio je gost na N1 Televiziji i govorio o situaciji s epidemijom u Hrvatskoj. Objašnjava da covid-odjeli u bolnicama još uvijek postoje, ali su kapaciteti reducirani s obzirom na značajno manji broj hospitaliziranih.

"Imamo puno manji broj hospitaliziranih pacijenata. Nema više onih pacijenata s uobičajenim kliničkim slikama teških upala pluća, to su rijetki slučajevi. Dominiraju pacijenti koji su covid-asimptomatski. Odnosno pacijenti koji su putem hitnih ambulanti dominantno primljeni zbog drugih bolesti.

To su pacijenti koji su primljeni zbog fraktura tipa ruke ili noge, koji su primljeni zbog akutnog koralnog sindroma odnosno infarkta, pacijenti koji su primljeni zbog moždanog udara i zbog hematoloških bolesti. Kod njih je slučajnim nalazom otkriveno testiranjem da su pozitivni i zbog nemogućnosti da ih pustimo na kućnu njegu, liječimo njihove osnovne bolesti", govori liječnik.

Dominiraju blaži simptomi

Pulmolog pojašnjava da su podvarijante omikrona BA.1 i BA.2 još uvijek dominantne u Hrvatskoj. "One izazivaju blagu kliničku sliku i tu dominiraju kliničke slike koje su nalikovale prehladama (grlobolja, curenje iz nosa, blago povišena temperatura) i u pravilu su prolazile kroz nekoliko dana", rekao je.

Ipak, kaže da je evidentno da su u Hrvatskoj prisutni i sojevi BA.4 i BA.5 i da će oni zasigurno kroz koji mjesec postati dominantni.

"Zasad o njima još nemamo nikakvu kliničku studiju. Postoje nekakve potencijalne znanstvene studije da bi oni mogli možda imati dominantni utjecaj i imati nešto malo veću mogućnost prodiranja u donje dišne puteve, pa tako i veću sklonost potencijalne upale pluća u odnosu na ova prva dva podsoja omikrona. Očekujemo puno blažu kliničku sliku u odnosu na druge sojeve, pogotovo u odnosu na delta soj", ističe.

Na bolničkim odjelima u Hrvatskoj hospitalizirana 243 pacijenta

U KBC-u Zagreb je, kaže, trenutno na covid-odjelu hospitalizirano 17-18 pacijenata.

"U ovom trenutku možda jedan do dva pacijenta imaju blažu upalu pluća, ostalo su zaista pacijenti koji liječe osnovnu bolest, a usput su covid-pozitivni, ali asimptomatski. Morat ćemo pratiti situaciju i biti oprezni optimisti. Zasad ne očekujem da bi brojka hospitaliziranih u narednom periodu trebala značajno rasti", kazao je.

"Kao što je rekao kolega Jonjić, cijela Europa je u istom loncu. Tako će se i Hrvatska naći u tom loncu. Ja bih rekao da će taj lonac biti prisutan, ali uvjeren sam da barem u izvjesno vrijeme neće zakipjeti", dodao je.

Rekao je i da nisu očekivali da će u ovom periodu krenuti porast broja zaraženih. "Upravo zato što ljeti ipak taj virus zbog boravka na otvorenom izaziva blažu kliničku sliku. Sam omikron kao takav nije toliko opasan i izaziva blaže kliničke slike. Cijepljene osobe i one boosterirane imaju zaštitu od težih oblika bolesti", govori.

Srića ističe da je gotovo siguran da nećemo imati reprizu prošle jeseni.

"Osim ako neće doći do mutacija u neki teži oblik. Nadamo se da neće doći do mutacije virusa u neki teži oblik koji bi nas vratio unatrag", kazao je.

Pročitajte više