Putin: Ovo je uvjet za prekid rata

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je trenutni model globalne sigurnosti Zapada doživio kolaps i da Zapad treba pronaći način za suradnju s Rusijom. 

Također je rekao da će Rusija prekinuti vatru i pristupiti mirovnim pregovorima ako Ukrajina odustane od svojih ambicija da postane dio NATO-a i povuče svoje snage iz četiri ukrajinske regije na koje Moskva polaže pravo.

Uoči mirovne konferencije u Švicarskoj, na koju Rusija nije pozvana, Putin je naveo niz uvjeta koji su u potpunoj suprotnosti s uvjetima koje postavlja Ukrajina. "Uvjeti su vrlo jednostavni", rekao je Putin, navodeći potpuno povlačenje ukrajinskih snaga s cijelog teritorija regija Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje u istočnoj i južnoj Ukrajini.

"Čim u Kijevu izjave da su spremni na takvu odluku i započnu stvarno povlačenje snaga iz ovih regija, i također službeno objave da odustaju od svojih planova za ulazak u NATO, s naše strane, odmah, doslovno iste minute slijedi zapovijed za prekid vatre i početak pregovora", rekao je.

"Učinit ćemo to odmah"

"Ponavljam, učinit ćemo to odmah. Naravno, istodobno ćemo jamčiti nesmetano i sigurno povlačenje ukrajinskih jedinica i formacija."

U trećoj godini rata, Rusija kontrolira gotovo petinu ukrajinskog teritorija. Ukrajina kaže da se mir može temeljiti samo na potpunom povlačenju ruskih snaga i obnovi ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

Očekuje se da će se za vikend na summitu u Švicarskoj, na kojem će sudjelovati predstavnici više od 90 država i organizacija, izbjegavati teritorijalna pitanja i da će se umjesto toga usredotočiti na pitanja kao što su sigurnost opskrbe hranom i nuklearna sigurnost u Ukrajini.

Kremlj je rekao da će skup biti "uzaludan" bez predstavnika Rusije

Putin je, u govoru u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, rekao da je svijet došao do točke bez povratka zbog, kako je rekao, kolapsa "zapadnog modela" globalne sigurnosti te da je vrijeme za stvaranje novog i stabilnijeg sustava umjesto njega. "Očito svjedočimo kolapsu euroatlantskog sigurnosnog sustava. Danas ga jednostavno nema, potrebno ga je u bitnome iznova stvoriti", rekao je Putin.

Sve to od nas zahtijeva da zajedno s našim partnerima, sa svim zainteresiranim zemljama, a ima ih mnogo, razradimo vlastite opcije za osiguranje sigurnosti u Euroaziji, predlažući ih potom za širu međunarodnu raspravu.

Putin je rekao da je vrijeme za razgovor o novom sustavu sigurnosti u Europi i Euroaziji, a Rusija je otvorena za razgovor o tome sa svima, uključujući i NATO. "Važno je polaziti od činjenice da je buduća sigurnosna arhitektura otvorena za sve euroazijske zemlje koje žele sudjelovati u njenom stvaranju. 'Za sve' podrazumijeva i europske i zemlje NATO-a, naravno", rekao je.

"Živimo na istom kontinentu. Što god se dogodilo, ne možete promijeniti zemljopis, morat ćemo koegzistirati i raditi zajedno na ovaj ili onaj način."

"'Krađa' naše imovine na Zapadu neće proći nekažnjeno"

Ruski predsjednik istodobno je u petak zapljenu ruske državne imovine koju provodi Zapad nazvao krađom i rekao da ona neće proći nekažnjeno.

Putin je, govoreći pred dužnosnicima ministarstva vanjskih poslova, rekao kako način na koji se Zapad odnosio prema Moskvi pokazuje da bi "svatko" mogao biti sljedeći i postati žrtva sličnog zamrzavanja imovine kakvo provode zapadne zemlje.

Govorio je to dan nakon što su se čelnici G7, grupe sedam velikih demokracija, složili oko nacrta sporazuma o osiguranju 50 milijardi dolara kredita za Ukrajinu koristeći kamate od ruske državne imovine, zamrznute nakon što je Moskva poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 2022. na takozvanu posebnu vojnu operaciju.

"Rusija nije započela rat u Ukrajini"

"Rusija nije započela rat kao dio posebne vojne operacije, kijevski režim je taj koji je započeo i nastavlja neprijateljstva, rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku s visokim osobljem ministarstva vanjskih poslova, piše ruska državna prorežimska agencija TASS.

"Na Zapadu se stalno ponavlja teza da je Rusija započela rat u okviru posebne vojne operacije, da je ona agresor. Želio bih još jednom naglasiti da Rusija nije započela rat. Kijevski režim je, nakon što su građani dijela Ukrajine proglasili neovisnost u skladu s međunarodnim pravom, započeo neprijateljstva i nastavlja ih. To je agresija", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.