Putin je pripojio teritorije koje ne kontrolira. To govori sve o tome kako mu ide rat

Foto: Profimedia

PUTINOVIM ukazom o pripojenju Donjecke, Luhanske, Hersonske i Zaporiške oblasti okončana je politička farsa referenduma. Moskva se nije niti potrudila da sve ima barem privid slobodnog odlučivanja, a kamoli da je u skladu s demokratskim standardima.

Tako su ruski vojnici s oružjem po kućanstvima skupljali glasove. Prebrojavanje desetaka milijuna listića obavljeno je u rekordnom vremenu s predvidivim rezultatom – skoro stopostotna većina tražila je pripajanje Rusiji. Pa tko je Putin da im to ne omogući.

 

Što su Rusi zapravo slavili?

Sve je to lijepo proslavljeno pučkim veselicama diljem Rusije i okupiranih ukrajinskih područja. Nije mala stvar pripojiti 15 posto Ukrajine Rusiji. To se doživi jednom u životu. Iako baš nije najjasnije što su to slavili. Pripojenje dijelova Ukrajine Rusiji ne priznaju ni ruski saveznici, a kamoli Zapad. Teško da će taj čin itko ikad priznati. No Putina to puno ne brine.

Izrael je okupirao Golansku visoravan još davne 1967. godine. Nitko to nije priznao al' nema veze. Turska je okupirala istočni dio Cipra 1974. godine. Nitko ne priznaje tursku političku tvorevinu na Cipru, al' ona i dalje postoji. Ili još svježije – Rusija je 2014. anektirala Krim. Nitko to nije priznao, al' što to briga Ruse. Oni su protjerali Ukrajince i masovno se naselili. Nije važno što govore u Washingtonu, Londonu, Parizu itd. Važno je stanje na terenu.

Stanje na terenu demantira Putinovu aneksiju

E tu je problem. Pripojenjem 15 posto ukrajinskog teritorija Rusiji Kijevu nije ostavljena nikakva druga opcija nego da još odlučnije nastavi borbu. Putin je svojim ukazom potpuno uništio bilo kakvu mogućnost mirnog okončanja ukrajinskog rata. Barem dok je on na vlasti. Rat se pregovorima može okončati samo ako bi nekim čudom nakon Putina vlast preuzeo netko razuman i odlučio vratiti ukrajinska područja Ukrajini. Na žalost, politički analitičari suglasni su da nakon Putina može doći samo još netko gori.

U međuvremenu podizanje 300 tisuća jadnika u pričuvni sastav ruske vojske stvara Kremlju sve više problema. Ne zbog toga što su deseci tisuća Rusa odlučili trajno ili na jako dugo vrijeme napustiti Rusiju kako bi izbjegli mobilizaciju.

 

Putin je zapravo zadovoljan njihovim odlaskom (zato ih niti ne sprječava) jer se rješava opozicije, svih onih nezadovoljnih „mutikaša” koji bi mogli povesti masovne demonstracije ako situacija u Ukrajini postane još gora za Ruse. Te i takve ne žele ni ruski generali. Pa neka odu van i organiziraju demonstracije u zapadnim prijestolnicama. Tamo neće biti opasni.

Putinova mobilizacija razotkrila beskrajnu korupciju i trulost ruske birokracije

Putina brine što je u samo sedam dana djelomične mobilizacije ista potpuno razotkrila ono što su ionako svi znali – bezgraničnu korumpiranost i trulost ruske birokracije. S tom razlikom što su ovog puta svoju životnu priliku da se obogate dobili svi birokrati zaposleni u uredima za mobilizaciju. Što bi naš narod rekao, „pala im sjekira u med”. Ili preciznije, stotine i stotine tisuća rubalja da bi neke oslobodili vojne obveze. Pa su tako mobilizacijske pozive dobili stariji od 60 godina, studenti dok su bili na predavanjima, učitelji, pa čak i zaposlenici u tvrtkama vojne industrije.

Tko im je kriv kad se nisu na vrijeme pobrinuli da dio životne ušteđevine prepuste lokalnom djelatniku ureda za mobilizaciju. Ovako su dobili jackpot u najnovijoj nagradnoj igri „Dobi повесткy (povestku – poziv), postani ponosan ruski vojnik”. Ta igra ne samo da ima zanimljive dobitke već su osigurani za sve igrače.

Nitko neće ostati bez nagrade. Razina dobitaka ide od najnižeg – smrzavanja u rovu negdje u Ukrajini – pa sve do dobivanja posmrtnog statusa heroja velike Rusije koji je poginuo u specijalnoj vojnoj operaciji – kako ih je u svom povijesnom govoru nazvao sam Putin. Tko zna, možda obitelj dobije i „ganc” novu Ladu.

Svi oni Rusi stariji od 18 godina koji su trenutno razočarani jer i oni nisu dobili повесткy mogu se tješiti da je ovo tek prvi krug, te da će do proljeća rusko ministarstvo obrane proširiti nagradnu igru na još najmanje 700 tisuća vojnih obveznika. A ako situacija po Ruse u Ukrajini krene iz lošeg u gore, možda i za koji milijun više. 

Značajna poruka Zelenskog mobiliziranim Rusima

Doduše, sudionici ove velike nagradne igre mogu i varati, recimo dezerterstvom, ili još gore predajom, ali će za to biti dodatno nagrađeni dugogodišnjom robijom. Stoga je ukrajinski predsjednik Zelenskij ruskim vojnicima ponudio: „Prisilno mobilizirani Rusi koji ne želite sramotno umrijeti u stranoj zemlji, predajte se kad se ukaže prva prilika. Ukrajina vam jamči život i dostojanstven tretman. Prema Ženevskoj konvenciji, nećete biti izručeni Rusiji osim ako to ne želite.” Ili drugim riječima pridružite se desecima, a sad možda već i stotinama tisuća Rusa koji su pobjegli iz „majčice Rusije”.

Tisuće i tisuće mobiliziranih Rusa poslani su bez ikakve obuke ravno na ukrajinsko bojište, a kako bi pokrpali rupe. Jer izmorene ruske snage nemaju dovoljno ljudi ni da njima popune sve novo iskopane rovove. Ruskim zapovjednicima uopće nije važno da li ovi novi vojnici znaju pucati (rukovanje Kalašnjikovom i ovako se nauči u desetak minuta), samo da imaju koga rasporediti da popune praznine. Ako ništa drugo onda da jave dolazak Ukrajinaca.

Snimke razotkrivaju sav jad mobiliziranih nesretnika

Kako bi donekle prikrilo sramotu da mobilizirane jadnike šalju u Ukrajinu doslovno bez i jednog dana obuke, rusko ministarstvo obrane pustilo je priču kako će svi oni prije odlaska u postrojbe proći posebnu obuku na teritoriju Donbasa (ruski naziv za ukrajinske pokrajine Donjeck i Luhansk). Obuka se mora izvoditi baš tamo jer se temelji, kako uvjerava rusko ministarstvo obrane, na specifičnim iskustvima stečenim u prvih sedam mjeseci specijalne vojne operacije. Pa se, eto, nova prilagođena obuka ne može obaviti na ruskom teritoriju, već samo u Donbasu. 

Što se tiče već mobiliziranih ruskih nesretnika, iako im vojska oduzima mobitele, u javnost su procurile mnogobrojne snimke. Uz već slavnu snimku ruske časnice koja objašnjava uporabu tampona kao sanitetskog pribora, pojavile su se snimke tučnjave u mobilizacijskom kampu, vojnika koji idu u Ukrajinu, a ne znaju ni pušku staviti na rame, Rusa koje je autobus iskrcao negdje u Ukrajini, a na koje su zaboravili pa noće na polju (inače raspoređeni u sanitet). Te naposljetku snimke mobiliziranih Rusa koji su već završili u rovovima, a iz kojih šalju poruke Putinu i svima ostalima, a koje su previše bezobrazne da bismo ih ovdje ponavljali. A zima tek dolazi. 

Ukrajina ima veće šanse ući u NATO nego Putin zadržati okupirane teritorije 

U međuvremenu je Ukrajina, kao odgovor na rusku otimačinu njihovog teritorija, poslala službeni zahtjev za prijem u NATO savez. Iako je potpuno sigurno da neće postati punopravni član dok god traje rat s Rusijom, Ukrajina ima više šanse postati članica NATO-a nego da Rusi zadrže okupirane teritorije Ukrajine koje je Putin ukazom pripojio Rusiji.

 

I za kraj ukrajinske su snage u noći s petka na subotu uspjele potpuno okružiti ruske snage u Limanu, a dan poslije Rusi su priznali povlačenje iz Limana. Zelenskij je danas objavio da je Liman potpuno očišćen od ruskih snaga. 

 S obzirom na to da ukrajinski izvori tvrde da su njihove snage došle do rubova Kreminne, grada koji se nalazi u Luhanskoj oblasti, baš će biti zanimljivo vidjeti kako će to ruski/proruski blogeri objasniti. 

Pročitajte više