Putin: Ovaj rat bi mogao potrajati

Foto: EPA

VLADIMIR Putin jučer je održao sastanak s članovima ruskog Vijeća za ljudska prava na kojem su razgovarali o, kako kažu, "specijalnoj vojnoj operaciji Rusije". Na sastanku je Putin rekao da bi rat u Ukrajini mogao dugo trajati, prenosi ruska TV mreža NTV.

NTV je objavio i da je Putin komentirao upotrebu nuklearnog oružja rekavši da ga smatra "sredstvom zaštite i prilikom za uzvraćanje napada".

Ruski državni medij Sputnik izvijestio je da, odgovarajući na pitanje članice Vijeća za ljudska prava Svetlane Makovetskaje o nuklearnoj eskalaciji, Putin je rekao da prijetnja nuklearnog rata "raste". Također se hvalio da je ruski nuklearni arsenal najnapredniji na svijetu te dodao da on ne "maše" nuklearnim oružjem, nego ga vidi kao dio strategije odvraćanja od sukoba.

Zabranjene teme

Prije sastanka Vijeća, koji se održava jednom godišnje, Putin je navodno zabranio članovima da postavljaju pitanja o četiri teme. Dva člana vijeća rekla su anonimno za nezavisnu rusku novinsku kuću Nestka da im je bilo "zabranjeno" raspravljati o zakonu o vojsci, prosvjedima majki mobiliziranih vojnika, opremi vojnika i smrti Wagnerovog regruta Jevgenija Nužina.

Ruska je Duma u ožujku donijela novi zakon o vojsci, prema kojem su određene zatvorske kazne do 15 godina za sve koji šire "lažne vijesti o vojsci". Jevgenija Nužina, bivšeg ruskog robijaša, u srpnju je regrutirala skupina Wagner, a na snimci koja je objavljena na Telegramu vidi se kako ga neidentificirani muškarac udara maljem u glavu.

Članovima Vijeća savjetovano je da ne pokreću te teme "kako ne bi uzrujali predsjednika" tijekom videokonferencije, izvijestila je Nestka.

Putin je članove Vijeća za ljudska prava osobno izabrao u studenom, nakon što je među ostalima smijenio Igora Kaljapina, aktivista za ljudska prava i osnivača "Odbora protiv mučenja", i novinara Nikolaja Svanidzea, izvijestila je nezavisna novinska kuća MediaZona.

Pročitajte više