Putin prijeti nuklearnim oružjem, najavljuje drastičan potez oko nafte

Foto: EPA/Shutterstock

SVAKA zemlja koja napadne Rusiju nuklearnim oružjem bit će izbrisana s lica zemlje, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Sky News. Ustvrdio je kako Rusija nema mandat lansirati preventivni nuklearni udar, dodavši da bi ruska napredna hipersonična oružja osigurala "silovit odgovor" bude li napadnuta.

Putin je to rekao na press-konferenciji u Biškeku, u Kirgistanu. Rekao je i kako "nema potrebe" za drugim valom mobilizacije za rat u Ukrajini. Navodi kako 150.000 nedavno mobiliziranih rezervista još uvijek nije poslano na bojišnicu. Podsjetimo, Putin je prije par mjeseci naredio mobilizaciju 300.000 Rusa za rat u Ukrajini.

Iako je u više navrata rekao kako je mobilizacija dovršena, i dalje odbija izdati službenu uredbu kojom se proglašava njen kraj, zbog čega Rusi strahuju da bi mogao biti najavljen novi val mobilizacije. Putin je priznao da je bilo "nekih problema s nabavom opreme i odjeće za ročnike", ali je rekao da se problemi sada ublažavaju.

O sporazumu s Ukrajinom

Po Putinovim riječima, Rusija će vjerojatno morati postići sporazume u vezi s Ukrajinom u budućnosti, ali se osjeća izdano zbog neuspjeha sporazuma iz Minska. 

Putin je rekao da su Njemačka i Francuska - koje su posredovale u sporazumima o prekidu vatre 2014. i 2015. u bjeloruskoj prijestolnici Minsku između Ukrajine i separatista u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija - izdale Rusiju i sada opskrbljuju Ukrajinu oružjem.

U intervjuu objavljenom u njemačkom časopisu Zeit, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su sporazumi iz Minska bili pokušaj da se Ukrajini "da vremena" da izgradi svoju obranu. Govoreći na presici, Putin je rekao da je "razočaran" njezinim komentarima.

Putin prijeti i smanjenjem proizvodnje nafte

Rekao je i da bi Rusija mogla smanjiti proizvodnju nafte te da će odbiti prodavati naftu bilo kojoj zemlji koja nameće ograničenje cijena. Ovaj komentar dolazi nakon što su grupa G7, EU i Australija prošli tjedan objavile ograničenje cijene ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu.

"Već sam rekao da jednostavno nećemo prodavati onim zemljama koje donose takve odluke. Razmišljat ćemo možda i o smanjenju proizvodnje", rekao je Putin. Opisao je zapadni potez ograničenja cijena kao "glup" i rekao da će cijene "skočiti u nebo" za one koji su nametnuli ograničenja.

No rekao je da Rusija ima sporazum s organizacijom OPEC+ o proizvodnji te da je takav "drastičan korak još uvijek samo mogućnost". "Razmišljamo o tome, rješenja još nema. A konkretni koraci bit će navedeni u dekretu predsjednika Rusije koji će biti objavljen u sljedećih nekoliko dana", rekao je.

Putin o oporbenjaku koji mora u zatvor zbog videa o stradanju Ukrajinaca: "Tko je to?"

Novinar je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina zamolio da prokomentira odluku ruskog suda koji je oporbenog političara Ilju Jašina osudio na 8.5 godina zatvora jer je objavio snimku stradanja Ukrajinaca u Buči. Sud je Jašina poslao u zatvor zbog "širenja lažnih vijesti o ruskoj vojsci".

Putin je na novinarsko pitanje prvo rekao "tko je Jašin", a potom je rekao kako ne treba sumnjati u odluke sudova. Podsjetimo, Jašin je jedan od rijetkih protivnika ruske invazije na Ukrajinu koji nisu pobjegli iz zemlje. Ranije ove godine rekao je kako vjeruje da "antiratni glasovi zvuče glasnije i uvjerljivije ako osoba ostane u Rusiji".

"Moram ostati u Rusiji, moram glasno govoriti istinu, moram spriječiti krvoproliće po svaku cijenu", rekao je ovog tjedna u sudnici pa dodao: "Fizički me boli kad pomislim na to koliko je ljudi ubijeno u ovom ratu, koliko života je uništeno, koliko obitelji je ostalo bez svojih domova. Ne možete biti indiferentni prema tome. Ne žalim ni za čim."

Putin je rekao i da su moguće daljnje razmjene zatvorenika između SAD-a i Rusije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više