Putin želi poboljšati odnose s talibanima u Afganistanu

Foto: Profimedia

RUSIJA želi poboljšati odnose s talibanima u Afganistanu, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u Dušanbeu tijekom posjeta Tadžikistanu.

"Radimo sve kako bismo osigurali da se stanje u državi normalizira te se trudimo izgraditi veze s političkim silama koje kontroliraju situaciju", kazao je Putin u izjavama koje je objavila novinska agencija Interfaks.

Iako talibani još nisu međunarodno priznati, ovi islamski militanti upravljaju većim dijelom Afganistana od ljeta 2021. Usprkos činjenici da ih se u Rusiji službeno smatra islamističkom terorističkom organizacijom, talibansko izaslanstvo prisustvovalo je međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt-Peterburgu.

Putinov posjet Tadžikistanu, bivšoj sovjetskoj republici, prvo je njegovo putovanje u inozemstvo otkad su ruske snage napale Ukrajinu krajem veljače. Tijekom razgovora s tadžikistanskim predsjednikom Emomalijem Rahmonom ruski predsjednik osvrnuo se na "zajedničku odgovornost" za stabilnost u regiji. Rusija drži vojnu bazu u Tadžikistanu.

U srijedu Putin putuje u Turkmenistan, još jednu bivšu sovjetsku zemlju u regiji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više