Putinov kritičar optužen za veleizdaju. Rusija: Surađuje s državom NATO-a

Foto: EPA

RUSKI oporbeni političar, novinar te žestoki Putinov kritičar koji je već dvaput otrovan, Vladimir Kara-Murza, optužen je za državnu veleizdaju. U Rusiji ga nazivaju stranim agentom.

Kara-Murza je dvaput hospitaliziran u Moskvi zbog sumnje na trovanje. Član je grupacije Solidarnost koja je organizirala masovne prosvjede nakon izbora 2011. Bio je savjetnik oporbenog čelnika Dume Borisa Nemcova od 2000. do 2003.

"Danas, u prisustvu svojih odvjetnika, Kara-Murza je optužen za veleizdaju prema članku 275 ruskog kaznenog zakona: veleizdaja. Istražitelji ruske Federalne službe sigurnosti smatraju da Kara-Murza već duže vrijeme surađuje s jednom od zemalja NATO-a", rekao je izvor ruske prorežimske novinske agencije TASS.

Mogao bi dobiti do 20 godina zatvora

Prema ruskom kaznenom zakonu, propisana je kazna za odavanje podataka koji predstavljaju državnu tajnu stranoj državi, prelazak na stranu neprijatelja ili pružanje financijske, materijalno-tehničke, savjetodavne ili druge pomoći stranoj državi koja je usmjerena protiv sigurnosti Ruske Federacije.

Za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna do 20 godina. Ranije je sud u Moskvi uhitio Kara-Murzu pod optužbom za javno širenje namjerno obmanjujućih informacija pod krinkom vjerodostojnih izvješća o oružanim snagama Ruske Federacije.

Istražni odbor smatra da je novinar tijekom svog govora u Zastupničkom domu Arizone neutemeljeno optužio rusku vojsku za korištenje zabranjenih sredstava i metoda ratovanja u Ukrajini, piše TASS.

 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više