"Putinov kuhar" prvi put priznao da je osnovao zloglasni Wagner

Screenshot: Twitter

RUSKI oligarh Jevgenij Prigožin rekao je danas da je privatnu vojnu tvrtku Wagner osnovao 2014. godine, čime je prvi put potvrdio povezanost s vojnim plaćenicima iako je ranije tužio novinare koji su o tome izvještavali.

Grupa Wagner, koju čine veterani iz ruskih oružanih snaga, borila se primjerice u Libiji, Siriji, Maliju, Srednjoafričkoj Republici... Služba za odnose s javnošću Prigožinove tvrtke za catering Concord objavila je te komentare na društvenoj mreži VKontakte u odgovoru da komentira zbog čega je prestao negirati povezanost s Wagnerom. 

"1. svibnja 2014. rodila se skupina domoljuba koja je postala poznata kao Bataljun Wagner"

"Osobno sam čistio staro oružje, slagao zaštitne prsluke i pronašao stručnjake koji mi u tome mogu pomoći. Tada, 1. svibnja 2014., rodila se skupina domoljuba koja je poslije postala poznata kao Bataljun Wagner", napisao je Prigožin. 

"Ponosim se što sam im omogućio da ostvare svoje pravo obrane interesa domovine", objavio je.

Prigožinova tvrtka za catering potvrdila je Reutersu da je Prigožinova izjava autentična. 

Ranije je tužio novinare koji su ga povezivali s Wagnerom

Poznat kao "Putinov kuhar" zbog ugovora o cateringu koje ima s Kremljom, Prigožin je jedan od poslovnih ljudi i Kremlju bliskih osoba protiv kojih su Sjedinjene Države i Europska unija donijele sankcije. 

Osim zbog povezanosti s Grupom Wagner, Prigožin je sankcioniran i zbog farme trolova nazvane Internet Research Agency putem koje je Rusija, kako tvrdi Washington, nastojala utjecati na američke izbore. 

Prigožin je ranio tužio medije posvećene istraživačkom novinarstvu kao što su portal Bellingcat, ruski informativni portal Meduza i danas ugašena radiostanica Eho iz Moskve jer su ga povezivali s plaćenicima Wagner.

Grupa Wagner utemeljena je 2014. pošto je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim i počela pomagati proruskim separatistima u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Pročitajte više