Putinovi protivnici nadaju se uspješnom prosvjednom glasanju na izborima

Foto: EPA

RUSI su u nedjelju izašli na birališta, trećeg i posljednjeg dana parlamentarnih izbora koji su obilježeni prigovorima zbog raširenog utjecaja vlasti na izborni proces, a kritičari Jedinstvene Rusije optimistični su, usprkos očekivanoj pobjedi vladajuće stranke

Nakon što su prva biračka mjesta zatvorena na krajnjem istoku zemlje s 11 vremenskih zona, pristaše zatvorenog protivnika Kremlja Alekseja Navalnog nadaju se da je njihov poziv biračima da prosvjedno glasaju za najjačeg protivnika vladajuće Jedinstvene Rusije u svojoj izbornoj jedinici bio uspješan.

Nakon prebrojavanja prvih glasova, neki su komunistički kandidati bili ispred vladajuće stranke - na primjer u istočnom gradu Habarovsku.

Pristaše Navalnog pozvali na prosvjedno glasanje protiv Jedinstvene Rusije

Pristaše istaknutog zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog pozvali su na prosvjedno glasanje protiv Jedinstvene Rusije.

Međutim, aplikacija Navalnijevog tima u kojoj je bio popis kandidata za koje bi trebalo glasati po izbornim jedinicama protiv Jedinstvene Rusije uklonjena je s Googlea Playa i Appleovog App Storea u petak, zbog čega su aktivisti optužili te kompanije da su podlegli pritiscima vlade.

Apple i Google nisu odgovorili na te optužbe.

Navalni je pozvao birače da strateški glasaju za kandidate s najviše šansi protiv kandidata Jedinstvene Rusije. Glasnogovornica Navalnog Kira Jarmiš kazala je da "Jedinstvena Rusija želi ukrasti ove izbore i oduzeti nam sljedećih pet godina".

Jedinstvena Rusija vjerojatno će zadržati većinu u Dumi, koja ima 450 zastupnika.

Pobjedu Jedinstvene Rusije Kremlj će iskoristiti kao dokaz podrške predsjedniku Vladimiru Putinu, usprkos razočaranju zbog višegodišnjeg pogoršanja životnog standarda, navodi Reuters.

Ujedinjena Rusija ima gotovo tri četvrtine zastupnika u Dumi, zbog čega su prošle godine usvojene ustavne reforme koje su omogućile Putinu da se natječe na još dvama predsjedničkim izborima 2024. pa bi Putin potencijalno mogao ostati na vlasti do 2036., podsjeća Reuters.

Na izborima nije bilo europskih promatrača

Optužbe o prisili birača, raširenim nepravilnostima i popunjavanju glasačkih listića obilježile su izbore od prvoga dana, a nezavisni promatrači iz ruske organizacije Glas zabilježili su tri tisuće proceduralnih povreda.

Na izborima nije bilo promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) zbog neslaganja o uvjetima koje su postavile ruske vlasti.

Čelnica središnjeg izbornog povjerenstva Ela Pamfilova kazala je da postoji osam potvrđenih slučajeva ispunjavanja glasačkih listića, a istaknula je da će ih povjerenstvo istražiti.

YouTube blokirao video Putinovih oponenata

Pod pritiskom ruskih vlasti YouTube je blokirao video opozicije u kojem se pozivaju Rusi da prosvjedno glasaju protiv Jedinstvene Rusije.

Video s popisom predloženih opozicijskih kandidata za koje bi trebalo glasati postavio je Navalnijev tim.

Komunistička stranka, koja se nada dobrom rezultatu zbog rastuće frustracije uslijed politike Kremlja, žalila se zbog izbornih nepravilnosti i najavila je da će uložiti prigovor.

Pravo glasa ima oko 110 milijuna Rusa, a izlaznost je u ranim popodnevnim satima bila 40 posto.

Birači su mogli glasati i online, što je učinio i ruski predsjednik Vladimir Putin. Rezultati online glasanja očekuju se nedugo nakon zatvaranja birališta.

Pročitajte više