Putinu je danas 70. rođendan. Objavljena posebna molitva, molit će se dva dana

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin danas je napunio 70 godina uz čestitke svojih podređenih i molbu patrijarha Kirila svim laicima i svećenstvu da se mole za zdravlje vrhovnog čelnika Rusije s najdužim stažom nakon Josifa Staljina.

Putin, koji je posljednjeg dana 1999. godine došao na vlast, suočava se s najvećim izazovom svoje vladavine nakon što je invazija na Ukrajinu dovela do najteže konfrontacije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Putin bi na svoj rođendan trebao prisustvovati neformalnom summitu Zajednice neovisnih država u Sankt-Peterburgu, bivšoj prijestolnici carstva koju je utemeljio Petar Veliki i koja je njegov rodni grad.

Posebne dvodnevne molitve

Ponizni dužnosnici pozdravili su Putina kao spasitelja moderne Rusije, dok je ruski patrijarh zamolio vjernike da izgovaraju posebne dvodnevne molitve kako bi Bog Putinu podario "zdravlje i dugovječnost".

"Molimo te, Gospode Bože, da poglavaru ruske države Vladimiru Vladimiroviču podariš svoju veliku milost i velikodušnost, zdravlje i dugovječnost te ga izbaviš od svih vidljivih i nevidljivih neprijatelja. Učvrsti ga u mudrosti i duhovnoj snazi", rekao je Kiril.

Putin, koji je obećao okončati kaos koji je zahvatio Rusiju nakon sloma Sovjetskog Saveza 1991., suočava se s najozbiljnijom ratnom krizom s kojom se bilo koji šef Kremlja suočio barem od rata u Afganistanu 1979.-1989.

Čak su i obično lojalni saveznici Kremlja osudili vojne propuste, iako za sada ne kritiziraju samog predsjednika.

Osvrćući se na Putinov rođendan, bivši pisac govora u Kremlju Abas Gljamov rekao je kako je "na obljetnicama uobičajeno sumirati rezultate, ali su rezultati toliko žalosni da bi bilo bolje ne privlačiti previše pozornosti na obljetnicu".

Pročitajte više

 

Pročitajte više