Racije i uhićenja diljem Njemačke. Pali tražitelji azila, krijumčarili su migrante

Ilustracija: EPA

Njemačka policija je u racijama diljem zemlje uhitila petero državljana Sirije zbog sumnje da su krijumčarili svoje zemljake u Njemačku. 

"Svih petero uhićenih su Sirijci i sami su podnositelji zahtjeva za azilom, međusobno su u rodu, a optužuje ih se za krijumčarenje preko 100 Sirijaca na područje Savezne Republike Njemačke", stoji u priopćenju policije. 

Krijumčari su ilegalne migrante u Njemačku krijumčarili preko Grčke, kako se navodi, u početku zrakoplovima, kasnije preko tzv. Balkanske rute. 

Tražili između tri i pet tisuća eura

Kako je pokazala istraga, uhićeni su za pomoć pri ilegalnom ulasku u Njemačku tražili između tri i pet tisuća eura. Njima se na teret stavlja i pranje novca jer su dobivenom gotovinom kupovali zlatni nakit. Dodatno je osumnjičeno petero Sirijaca protiv kojih se vodi istraga. U raciji je u sedam gradova sudjelovalo preko 350 policajaca. 

Sprječavanje ilegalnog ulaska u Njemačku trenutno je jedna od najvažnijih političkih tema u Njemačkoj. Samo u prvih osam mjeseci ove godine u Njemačkoj je registrirano preko 200 tisuća podnositelja zahtjeva za azilom od kojih najveći broj dolazi iz Sirije, Afganistana, Iraka i Turske. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više