Radnici zagrebačke Čistoće: Dajte nam veće plaće ili nećemo odvoziti smeće za Božić

Foto: Robert Anic/PIXSELL

RADNICI zagrebačke Čistoće prosvjedovali su ispred ulaza u zgradu tvrtke tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.

Prosvjed u organizaciji Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Sindikata hrvatskog vozača i Novog sindikata organiziran je nakon što su se Uprava Holdinga i zagrebačka Gradska uprava oglušili na njihove dopise u kojima su tražili razgovor o povećanju koeficijenata i usklađivanju plaća s inflacijom, što je potpisivanjem peticije podržalo 1116 radnika Čistoće.

Prosvjednici su nezadovoljni operativnim uvjetima, nedostatkom radnika, nemogućnošću iskorištavanja godišnjeg odmora i slobodnih dana, nefunkcioniranjem sustava, dislociranjem radnika i drugim te su najavili da na Božić prestaju s radom ako im se ne ispune zahtjevi.

Glavni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima u Čistoći Zdravko Stoilković poručio je kako su očekivalo više razumijevanja, socijalne osjetljivosti i pravde od nekadašnjeg aktivista, a sadašnjeg gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Ispričao se građanima koji nisu dobivali usluge koje su trebali jer je Čistoća zatrpana pozivima i elektroničkom poštom "na koje nema tko odgovoriti zbog kadrovske devastacije".

Tomašević kaže da su pregovori u tijeku

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković poručio je radnicima da je njihovo iskazivanje spremnosti na akciju alat u rukama sindikalaca, a prosvjed je nazvao demokratskim pravom koje im nitko ne može oduzeti.

Zahvalio je svim političarima koji su podržali prosvjed jer, kaže, "uz ovakvu vlast u Zagrebu trebat će nam podrška". Prosvjed su zasad podržali zagrebački HDZ i Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je da je prosvjed posljednja poruka i Holdingu i gradonačelniku Tomaševiću jer ovi sindikati žele s njima pregovarati.

Tomašević je jučer opovrgnuo optužbe da se zahtjevi radnika ignoriraju, istaknuvši da su u tijeku kolektivni pregovori s reprezentativnim sindikatima o Kolektivnom ugovoru za Zagrebački holding, pa tako i za radnike Čistoće. 

Rekao je kako u Holdingu postoje "različiti sindikati koji nemaju iste stavove", ali sa svima pregovara o povećanju plaća i materijalnih prava u okviru Kolektivnog ugovora. 

Pročitajte više